Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Temmuz 2021 09:20

Lambda varyantı nedir? Lambda varyantı belirtileri nelerdir? Aşılar Lambda varyantına karşı etkili mi?

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında aşılama çalışmaları devam ederken diğer yandan varyant haberleri herkesi tedirgin ediyor. Delta varyantının ardından Lambda varyantı akıllara ‘’Lambda varyantı nedir? Lambda varyantı belirtileri nedir? Biontech aşısı Lambda varyantına karşı etkili mi?’’ sorularını getirdi.

Lambda varyantı nedir? Lambda varyantı belirtileri nelerdir? Aşılar Lambda varyantına karşı etkili mi?
lambda varyantı,lambda,dünya sağlık örgütü,varyant

Aşılama çalışmaları hızla devam ederken, ortaya çıkan varyantlar tüm dünyada endişeye sebep oluyor. Delta varyantı ve delta plus varyantı birçok ülkede tedbirleri yeniden gündeme getirdi. Aşıların koruyuculuğu yeni çıkan varyantlara karşı etkili mi tartışmaları devam ederken şimdi de gündemi Lambda varyantı işgal etmiş durumda. Peki Lambda varyantı ne kadar tehlikeli? Lambda varyantı kısıtlamaları tekrar getirir mi? Biontech ve Sinovac aşıları varyantlara karşı etkili mi? İşte Lambda varyantı hakkında bilmeniz gerekenler.

LAMBDA VARYANTI NEDİR?

Aralık 2020 tarihinde Peru’da görülen Lambda varyantı bugüne kadar toplamda 26 ülkede görüldü. C.27 olarak da bilinen Lambda varyantı yayılmaya devam ediyor.

Peru'da baskın tür haline gelen Lambda varyantı yeni enfeksiyonların yüzde 80'den fazlasını oluşturduğu belirtildi. Lamda varyantı hakkında ne kadar endişe verici olup olmadığı araştırılırken risk boyutları da tartışılıyor.

LAMBDA VARYANTI NE KADAR TEHLİKELİ?

Dünya Sağlık Örgütü’nün 14 Haziran tarihinden bu yana takibe aldığı Lambda varyantı pek çok ülke tarafından da araştırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıkladığına göre Lambda varyantı beraberinde birtakım sorunları getiriyor olabilir. Henüz kanıtlanmamış bir araştırmaya göre Lambda varyantı her 10 kişiden birinin ölümüne sebep oluyor. Bu Covid-19’da yüzde 3 oranındaydı. Santiago’da bulunan Şili Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre Lambda varyantı, Alfa (İngiliz) ve Gama (Brezilya) varyantlarından daha hızlı enfeksiyon kapasitesine sahip. Çalışmada Lambda varyantı ile ilgili, Çin’de üretilen CoronaVac aşısının varyanta karşı etkisiz kalabileceği belirtildi. Bunun yanında yine hakemli olmayan bir dergi makalesinde, mRNA aşılarının Lambda varyantına karşı etkili olduğu öğrenildi.

Lambda varyantı nedir? Lambda varyantı belirtileri nelerdir? Aşılar Lambda varyantına karşı etkili mi?

Bilim insanları varyant ile açıklama yapmak içine erken olduğunu söylerken araştırmalara devam ediyorlar. Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilen Lambda varyantı riskleri;

  • Daha hızlı yayılabilir,
  • Aşılara karlı direnç oluşturabilir.

Lamda varyantı ile ilgili iddialar ve bu iddiaların doğru olup olmadığını kanıtlamak için Dünya Sağlık Örgütü çalışmalara devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü Lambda varyantı ve diğer varyantlar için öncelikli planı ise şu şekilde;

  • DSÖ tarafından Lambda varyant özelliklerinin ve halk sağlığı risklerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi,
  • Dünya Sağlık Örgütü’ne üye devletler ve ortaklarla birlikte koordineli laboratuvar araştırmaları,
  • Lambda varyantı ile ilgili küresel epidemiyolojisinin gözden geçirilmesi,
  • Lambda varyantı küresel yayılımını izlemek.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni çıkan varyantlara ve Lambda varyantına karşı üye ülkelerine izlemeleri gereken yol ile ilgili önerilerde bulundu. Bunlar;

  • Lambda varyantı ile ilişkili vakalar (kişi, yer, zaman, klinik ve diğer ilgili özellikler) hakkında destekleyici  ve gerekli bilgileri ülkede bulunan Dünya Sağlık Örgütü Ülke veya Bölge Ofisi raporlama kanalları aracılığıyla DSÖ'yü bilgilendirmek,
  • Tam genom dizilerini ve ilişkili meta verilerini herkese açık bir veri tabanına işlemek,
  • Lambda varyantı COVID-19 epidemiyolojisi, şiddeti, halk sağlığı ve sosyal önlemlerin etkinliği veya diğer ilgili özellikler üzerindeki potansiyel etkilerinin anlaşılmasını geliştirmek için saha araştırmaları yapmak,
  • Kapasiteye göre laboratuvar değerlendirmeleri yapın veya Lambda varyantı ile ilgili konulardaki etkisine ilişkin laboratuvar değerlendirmeleri yapmak için destek için DSÖ ile iletişime geçmek.

LAMBDA VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Günümüzde yeni C.37 veya Lambda varyantı ile enfeksiyon semptomlarının diğer koronavirüs belirtilerinden farklı olduğunu gösteren bir kanıt yok.

  • Yüksek sıcaklık: Göğsünüze veya sırtınıza dokunmak için sıcak hissettiğiniz anlamına gelir. (ateşinizi ölçmenize gerek yoktur)
  • Sürekli bir öksürük : Bir saatten uzun süren çok öksürük veya 24 saat içinde üç veya daha fazla öksürük nöbeti anlamına gelir. (genellikle öksürüğünüz varsa, normalden daha kötü olabilir)
  • Koku veya tat alma duyunuzda bir kayıp veya değişiklik: Hiçbir şeyi koklayamadığınızı veya tadamadığınızı veya normalden farklı koku veya tat alamadığınızı fark ettiğiniz anlamına gelir.

Lambda varyantı ile ilgili çalışmalar yapan Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi Lambda varyantı kapmış birinin yukarıda verilen etkilerden herhangi birini gösterebileceğini söylüyor. Lambda varyantı kısıtlamaları geri getirir mi? Lambda varyantı ne kadar tehlikeli? Lambda varyantına karşı nasıl önlem almalıyız? Sorularının cevabı ilerleyen günlerde belli olacak gibi görünüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...