Tgrt Haber
06 Aralık 2021 15:56

Son dakika... Montrö bildirisi için istenen ceza belli oldu

Son dakika haberi: Amirallere Montrö iddianamesi hazırlandı. Montrö bildirisindeki amirallere TCK 316. maddeden ceza istendi

Son dakika... Montrö bildirisi için istenen ceza belli oldu
Montrö iddianamesi,amiral

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen ve kamuoyunda “Amiraller Bildirisi” olarak bilinen soruşturma tamamlandı.

3 YILDAN 12 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Soruşturma kapsamında düzenlenen iddianame Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İddianamede "Anayasal Düzene Karşı Suç İçin Anlaşma" suçlamasıyla 103 kişi hakkında ceza istendi. TCK'nın 316. Maddesi gereğince 103 amiral için 3 yıldan 12 yıla kadar hapis isteniyor.

TCK 316. MADDE NEDİR?

Madde 316 - (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçlardan herhangi birini elverişli vasıtalarla işlemek üzere iki veya daha fazla kişi, maddi olgularla belirlenen bir biçimde anlaşırlarsa, suçların ağırlık derecesine göre üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Amaçlanan suç işlenmeden veya anlaşma dolayısıyla soruşturmaya başlanmadan önce bu ittifaktan çekilenlere ceza verilmez.

NE OLMUŞTU?

Emekli amiraller tarafından 4 Nisan gece saat 03.00 sularında Montrö Bildirisi yayınlandı. Bildiride, hükümete yönelik "Montrö'ye ve Atatürk İlke ve İnkılaplarına uyun" çağrısı yapıldı.

Bildirinin ardından 5 Nisan 2021 tarihinde gözaltına alınan emekli amiraller ifade vermek için Ankara Emniyet Genel Müdürlüğüne getirildi.

Gözaltına alınan 10 amiralden 6'sı İstanbul, 2'si Ankara diğer 2'si ise Kocaeli'de gözaltına alındı. Aynı gün 81 ilde 910 dernek, 408 vakıf, 27 üniversite, 114 oda, 550 sendika, 46 federasyon emekli amirallerin yayımladığı bildiri için suç duyurusunda bulundu.

LOJMAN VE KORUMA HAKLARI İPTAL EDİLDİ

Yargı çerçevesinde alınan ilk karar emekli amirallerin lojman ve koruma hakları iptal edilmesi oldu. Arından amirallerin evleri arandı ve dijital materyallerine el koyuldu. 8 Nisan tarihinde ise gözaltına alınan 10 emekli amiral gözaltı sürelerinin 4 gün uzatılması talebiyle adliyeye sevk edildi. 13 Nisan tarihinde ise gözaltına alınan tüm emekli amiraller adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, 22 Nisan tarihinde ise şüpheli bulunan 6 emekli amiral serbest bırakıldı. Son olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili iddianameyi tamamladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...