Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Ekim 2021 09:26

Soru iptali vekilleri ara bulucu yaptı

2019 yılında yapılan ara buluculuk sınavında hiçbir vekil 91 puanı aşamadı. Ankara Barosu'nun açtığı dava sonucunda mahkeme 3 soruyu iptal etti. Baraj inince bazı milletvekilleri ara buluculuk hakkı elde etti.

Soru iptali vekilleri ara bulucu yaptı
ara buluvu,milletvekili,adalet bakanlığı,mahkeme

2019 yılında yapılan ara buluculuk sınavında üç soru hatalı olduğu gerekçesiyle iptal edilince bazı milletvekilleri iki yıl sonra ara buluculuk hakkını elde etti. Adalet Bakanlığı tarafından açılan ara buluculuk sınavında 200 vekil barajı geçememişti. Sınavdaki 3 soru mahkeme tarafından iptal edilince sınavdan iki yıl sonra bazı milletvekilleri baraj puanını aşarak arabulucu oldu.

MAHKEME 3 SORUYU İPTAL ETTİ

Kasım 2019’da yaklaşık 30 bin kişi Adalet Bakanlığının açtığı ara buluculuk sınavına girmişti. Çoğu hukukçu olan 200 milletvekili de sınava girmişti. Vekillerin büyük bir bölümü o dönemde Adalet Bakanlığı Ara Buluculuk Daire Başkanlığının verdiği eğitimlere de katılmış ancak vekillerden hiçbiri 91 puan olan barajı geçemediği için sınavda elenmişlerdi. 6 bin 271 kişi ise sınavda başarılı olup ara buluculuk hakkı kazanmıştı. Ankara Barosu, bu gelişmelerden sonra Ankara 9’uncu İdare Mahkemesine sınavda yer alan bazı soruların cevaplarının hatalı olduğu iddiasıyla dava açtı. Mahkeme başvuruyu haklı buldu, iki yıl sonra sınavdaki 3 soruyu iptal etti. Mahkemenin soru iptali kararıyla 2019 yılında yapılan sınavın baraj puanı 88’e inmiş oldu.

5 BİN KİŞİ DAHA ARA BULUCU OLDU

Yaklaşık 5 bin kişinin daha mahkemenin soru iptali kararından sonra ara buluculuğa hak kazandığı belirtildi. AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, 2019 yılında sınava girip kıl payı barajı geçememişti. Can, milletvekilleri arasında 90 puanla en yüksek puanı almıştı. Mahkemenin soru iptali kararının ardından vekil Can, 2 yıl sonra ara buluculuk sınavını kazanmış oldu. 

VEKİLLERE 2 YIL SONRA SÜRPRİZ

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ve AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de sınavdan 88 ve üstü puan almışlardı, soru iptallerinin ardından baraj puanı 88’e inince bu isimler de ara buluculuk hakkı kazandı. Şu anda Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü görevini yürüten Hakan Öztatar 2019 yılında Adalet Bakanlığı Ara Buluculuk Daire Başkanlığı görevindeydi. Öztatar sınavdan 88 puan almış ve barajı geçememişti.  Mahkemenin soru iptali kararından sonra Öztatar da ara buluculuk yapma hakkı elde etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...