Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 May 2022 13:13 - Güncelleme : 21 May 2022 13:19

Türkiye’de maymun çiçeği virüsü görüldü mü? Sosyal medyayı karıştıran iddia asparagas çıktı

Sosyal medyada ortaya atılan maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de de görüldüğü iddiaları ortalığı karıştırdı. Panikleyen vatandaşlar virüsün hangi bölgede görüldüğü merak edip bu virüsten nasıl korunacağının yollarını ararken sosyal medya haberinin doğru olmadığı ortaya çıktı.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: TGRT Haber
Türkiye’de maymun çiçeği virüsü görüldü mü? Sosyal medyayı karıştıran iddia asparagas çıktı
maymun çiçeği,virüs,vaka

Türkiye’de ilk maymun çiçeği virüsü görüldüğü iddiaları sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Bazı haber sitelerinin alıntılayarak ilk virüsün görüldüğünü ve yeni bir pandemi dönemine başlanacağını iddia etmesi üzerine panikleyen vatandaşlar, virüsten korunmanın yollarını araştırmaya başladı.

HERKESİ ENDİŞELENDİREN İDDİA

Yeni bir virüs olmayan ve 1958 yılında, maymunlarda görülen bir salgın sonucu bu ismi alan hastalığın sincaplar, fareler, sıçanlar gibi küçük hayvanlardan insanlara bulaştığı tahmin ediliyor. İnsandan insana vücut sıvılarından geçebilen fakat koronavirüs gibi havada asılı kalamayan, bu sebeple çok yakın temas yoluyla bulaşabilen maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de ilk vakasının kaydedildiği iddiaları herkesi endişelendirdi.

PARODİ HABER SAYFASI PAYLAŞTI

21 günlük kuluçka dönemine sahip maymun çiçeği virüsünün ilk vakasının ülkemizde görüldüğü iddiasının bir parodi haber sayfası tarafından ortaya atıldığı öğrenildi. Resmi olmayan fakat resmi bir haber sitesinin ismi ile benzerlik taşıyan Twitter sayfasının esprili ve yalan haberler ürettiği biliniyor. Bu sebeple Maymun çiceği vakası da doğru değil. Hesabın sağlık üzerinden de olsa yalan haber yaptığı bilinmekle birlikte dezenformasyonu yaymak isteyen bazı kurum ve kuruluşlar, alıntıladıkları bu yanlış bilgi ile yeni bir pandemi sürecinin başladığı iddiasını ortaya attı.

İLACI YOK AMA AŞISI VAR

Öte yandan sağlık uzmanları, maymun çiçeği virüsünün genel halk sağlığı açısından şu anda risk olarak görmediklerini ifade ediyor. Çünkü insandan insana bulaşma olasılığı çok düşük. Buna rağmen spesifik bir tedavisi olmayan hastalıkta doğrudan bir ilaç kullanımı söz konusu değil. Yakalananların büyük çoğunluğunun hastalığı hafif geçirdiği bilinse de hastalığa karşı iki aşı mevcut.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...