Tgrt Haber
31 Ağustos 2017 12:33

Sultan Konağı ahır olarak kullanılıyor

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Güzelova köyünde bulunan tarihi Sultan Konağı ahır olarak kullanılıyor.

Sultan Konağı ahır olarak kullanılıyor
sultan konağı,ahır,tarihi yer,şırnak

Edinilen bilgilere göre, Güzelova köyünde bulunan sultan yeri, üst tarafında nöbetçilerin kulübesi ve altındaki mağarada ise mahkumlar için bölmeler bulunuyordu. Yaklaşık 6 veya 7 yüz yıllık olduğu düşünülen Sultan Konağı'nın sahipsiz kalmasından dolayı köylüler burayı farklı amaçlarla kullanmaya başladı. Sahipsiz kalan tarihi konak şimdilerde ise köylüler tarafından ahır olarak kullanılıyor. Nöbetçilerin bulunduğu yer saman ambarı, mahkum yeri ise hayvanların sulanması için su depolama yeri olarak kullanılıyor. Dağın içinde olan konağın bir özelliği de yazın serin ve kışın sıcak olması. Bu durumdan dolayı köylüler hayvanlarını tarihi konakta barındırıyor. Mehmet Salih Doğan isimli köylü tarihi konağın hayvan barınağı olarak kullanıldığını söyledi. Doğan, ’’Bu arkamda gördüğünüz yer sultanın yeri idi, üstte pencere gibi görünenler 2 delik nöbetçilerin yeri olarak kullanılıyordu ve şu aşağıdaki yer mahpushane idi. Bizim buranın bir özelliği var kışları sıcak yazları ise serin olur, buranın taşı yumuşaktır’’ dedi. 

Köylülerden Nezir Akpınar ise, eskiden köye gelen misafirlerin burada konakladığını söyledi. Akpınar, "Burada gelenler konaklıyordu, eskiden buradan Diyarbakır’a, Cizre, Silopi'ye gidenlerin geçiş noktası idi, burası konaklama görevi de görüyordu. Çok eski bir yerdir, buranın yapılmasını istiyoruz, şimdilerde burası hayvan yeridir. Burası çok güzel bir yer" diye konuştu. 

Sultan Konağı ahır olarak kullanılıyor

Sultan Konağı ahır olarak kullanılıyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...