Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 May 2022 15:53 - Güncelleme : 24 May 2022 17:12

Suriye'ye olası operasyon ne anlama geliyor? Prof. Dr. Esat Arslan yorumladı

Türkiye, bugüne dek Suriye’nin kuzeyine yönelik 4 kez yaptığı operasyonla terör örgütlerine darbe üstüne darbe vurdu. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyine 5. operasyonun sinyalini de verdi. Peki olası operasyon ne anlama geliyor? Türkiye’nin yaptığı operasyonların başarı sırrı nedir? Prof. Dr. Esat Arslan, TGRT Haber’de beklenilen operasyonu değerlendirdi. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
suriye operasyon,TSK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriye’nin kuzeyinde terör örgütüne yönelik yeni bir askeri operasyon sinyali verdi. “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, istihbaratımız, emniyet güçlerimiz hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır” diyen Erdoğan, Kabine toplantısının ardından terörle mücadelenin aralıksız devam edeceğini söyledi. Öte yandan Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın beraberinde komutanlarla sınır hattına gittiği öğrenildi. Suriye’ye yönelik yapılması beklenen 5’inci harekat, Türkiye’nin bölgedeki kararlılığı açısından ne anlama geliyor? Çağ Üniversitesinden Prof. Dr. Esat Arslan TGRT Haber’de olası operasyonu değerlendirdi. 

OPERASYONLARDA DERİN VE NOKTA ATIŞI DÖNEMİ 

Suriye’de yarım kalan operasyonlar olduğunu söyleyen Arslan, operasyonların 32 kilometre olarak belirlenen güvenlikli bölge açısından da son derece önemli olduğunu belirtti. Operasyonların etki ve istihbarat odaklı derin harekat konseptiyle yapıldığını kaydeden Arslan, şunları söyledi:

“Milli İstihbarat Teşkilatımızın ortaya koyduğu istihbarat odaklı derin ve nokta operasyonlarının bu askeri operasyonlar için çok elzem olduğunu söyleyebilirim. Böylece teröristlerin tek tek ayıklanarak elebaşlarının ortada bırakılması söz konusu. Bu açıdan istihbarat odaklı derin harekat konsepti çok önemlidir. Bu konsept hedeften gelen proaktif eylemlerin karşı eylem olarak ortaya koyulmasıdır.”  

HEDEFE KİLİTLENDİK 

“FETÖ zamanında TSK dağı taşı bombalıyor, deniliyordu. Artık öyle değil” diye Arslan, günümüzde yapılan operasyonları şöyle anlattı: “Artık istihbarat odaklı derin harekat konseptiyle operasyonlar yapılıyor.  TSK hem etki odaklı hem de istihbarat odaklı derin harekat konseptini dünyada uygulayan sayılı ordulardan biridir. Ne yapıyoruz? Hedefe kilitlenmiş vaziyette oluyoruz. Sinyal istihbaratı alınıyor, gelişi güzel değil. İkincisi elektronik istihbarat ile hedefe kilitleniyoruz. Türkiye bu konuda bir numaradır. Bölgede çok sayıda MİT elemanı etkin olduğu için insani istihbarat kaynaklarımız var. Bunlar derin ve nokta harekatının önemli bir parçasıdır. Kimsenin gözü arkada kalmasın.” 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...