Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Haziran 2017 12:33

Sürücülere kolormatik güneş gözlüğü uyarısı

Uzmanlar, araç kullananların kolormatik gözlükleri tercih etmemesi gerektiğini söylüyor.

Sürücülere kolormatik güneş gözlüğü uyarısı
kolormatik güneş gözlüğü,uzmanlar,

Güneş gözlüklerinde kolormatik olarak bilinen fotokromik camların, yeterli düzeyde UV koruması sağlasa da farklı aydınlık düzeylerine adaptasyonu güçleştirdiğini söyleyen Göz Doktoru Op. Atalay, araç kullananların kolormatik gözlükleri tercih etmemesi gerektiğini söyledi.
 Güneş gözlüğü seçerken sadece modayı değil; göz sağlığını ve yapılan işi de dikkate almak gerektiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Eray Atalay, güneş gözlüğü seçiminde önemli olan kriterlere dikkat çekti. 
 Güneş gözlüklerinin asıl amacının ultraviyole A ve B (UVA ve UVB) ışınlarının göze zararlarını en aza indirmek olduğunu aktaran Atalay, bu nedenle güneş gözlüğü seçiminde maliyetten çok gözlük camlarının UVA ve UVB ışınlarının ne kadarını bloke ettiğinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. 
 
GÖZLÜK YÜZE UYUMLU OLMALI
 
Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli nokta ise gözlüğün yüze uyumlu olup olmadığı. Tam oturmayan bir gözlüğün istenilen düzeyde koruma sağlamayacağını belirten Dr. Atalay, özellikle araç kullananların güneş gözlüğü tercihinde daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti: 
 
“Kirpiklere değmeyen, çerçeve üst kısmı kaş hizasında bir gözlük tercih edilmelidir. Polarize camlar daha pahalı olmakla birlikte gözlerin kamaşmasını engeller ve dış ortamda, güneş altında uzun zaman geçirenler için en uygun özellikteki camlardır. Yaşam biçimleri veya işleri gereği açık havada uzun süre bulunanlar göz çevresini tamamen kapatan çerçeve seçtikleri takdirde gözlerini UV ışınlardan tamamen korumuş; ayrıca toz, toprak ve polen gibi alerjenleri göz bölgesinden uzak tutmuş olurlar. 
 
ARAÇ KULLANANLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI
 
Halk arasında kolormatik olarak bilinen fotokromik camlar ise her ne kadar yeterli düzeyde UV koruması sağlasa da araç kullananlarda tercih edilmemelidir. Bu tip camlar çok hızlı kararır; fakat ortamın aydınlık düzeyi azalmaya başladığında orijinal renklerine dönmesi zaman alır. Bu durum farklı aydınlık düzeylerine hızlı adaptasyonun önemli olduğu araç kullanımı gibi işlevleri güçleştirebilir.”
 
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NEDEN GEREKLİ?
 
Güneş gözlüğü kullanmama sonucunda UV radyasyona maruz kalan göz ve göz çevresi dokularda birçok farklı hastalığın tetiklenebildiğini kaydeden uzman, güneş ışığına fazla maruz kalanlarda katarakt oluşumunun hızlanabildiğini veya mevcut kataraktın ilerlemesinin söz konusu olabildiğini dile getirdi. 
 
Atalay’ın verdiği bilgiye göre; UVA ve UVB ışınları yıllar içinde retina tabakasına zarar vererek yaşa bağlı makula dejenerasyonu oluşumuna zemin hazırlayabilir. Ayrıca göz yüzeyini kaplayan zar dokusu (konjonktiva) güneş ışınlarının etkisiyle gözün saydam tabakası olan kornea yüzeyine doğru büyüme göstererek pterjium adı verilen hastalığa sebep olabilir. Güneş ışınları dış ortama açık her dokuda olduğu gibi gözde ve göz çevresinde deri kanserlerine sebep olabilir. Güneş hassasiyeti fazla olan kişilerde gözlerin fazla kısılması kazayağı oluşumu gibi kozmetik problemleri de tetikleyebilir. Çocukların da gözlerini güneş ışınlarından korumak önemli; zira erken yaşta maruz kalınan güneş ışınları katarakt, makula dejenerasyonu, pterjium hastalıklarının riskini artırır. 
 
GÖZLÜĞÜN KORUMA FAKTÖRÜ NASIL OLMALI? NEYE GÖRE BELİRLENMELİ?
 
Güneş koruma faktörünün, gözlük camının UVA ve UVB ışınlarının yüzde kaçını engelleyebildiğiyle ölçüldüğünü belirten Dr. Atalay, “Gözlük camınızda en az %60 UVA ve %70 UVB koruması olmalıdır. Yaşam stilinize, ışık hassasiyetinize, cilt tonunuza ve göz renginize göre piyasada koruma faktörü %100’lere kadar çıkabilen güneş gözlükleri bulunmaktadır” dedi. 
AÇIK RENK GÖZLÜLER KORUMA FAKTÖRÜ YÜKSEK GÖZLÜKLER TERCİH ETMELİ
 
Gözün iris tabakası fazla güneş ışınının göz içerisine girmesini engelliyor. Açık renk gözlü insanlarda iris tabakası daha ince ve pigment miktarı daha az olduğu için açık renk gözlülerde ışık hassasiyeti ve güneş ışını ile ilişkili rahatsızlıkların oluşma riski daha fazla. Açık renk gözleri olanların yüksek koruma faktörlü güneş gözlükleri tercih etmesi gerektiğini belirten Dr. Atalay, “Sanılanın aksine camların koyu olması güneş ışınlarını daha iyi süzdüğü anlamına gelmez” dedi ve ekledi: 
 
“Zira güneş koruması camın renginden değil; camlara eklenen özel bir kimyasal madde ile sağlanır. İdeal olanı cam rengine bakmaksızın UVA ve UVB ışınları %100’üne kadar bloke eden gözlükleri tercih etmektir. Öte yandan camın rengi araç kullanımı gibi bazı fonksiyonları kısıtlayabileceğinden dikkatli seçim yapılmalıdır.” 
 
ÇOCUKLARA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
 
Çocuklarda kelebeksiz, burun kökünü geniş bırakan plastik çerçevelerin tercih edilmesini öneren Dr. Atalay’ın aktardığına göre, kolay kırılmayan camların tercih edilmesi olası kaza durumunda olumsuz tabloların ortaya çıkmasını engelliyor. Yanı sıra göz bozukluğu olan çocuklarda numaralı güneş gözlükleri tercih edilmeli; böylece hem görme düzeyi artıyor hem de güneşten koruma sağlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...