Tgrt Haber
15 Haziran 2021 14:55

Şuşa neresi, neden önemli? Şuşa haritadaki yeri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasi trafiğindeki yeni durağı Azerbaycan’ın Şuşa kenti oldu. Yakın zamanda Ermenistan’ın işgalinden kurtarılan Şuşa kenti merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni programı için Karadağ’ın kalbi Şuşa’ya inmesiyle vatandaşlar Şuşa’yı araştırıyor. Peki, Şuşa nerede, Şuşa'nın önemi nedir?

Şuşa neresi, neden önemli? Şuşa haritadaki yeri
Cumhurbaşkanı Erdoğan,Cumhurbaşkanı Aliyev,Azerbaycan,Ermenistan işgali,Şuşa

Şuşe, Ermenistan'ın saldırılarıyla başlayan savaşta, işgalden kurtarıldı. Türkiye'nin de gündemine gelen tarihi kent, özgürlüğüne kavuştu. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 yıl sonra işgalden kurtarılan Dağlık Karabağ’ın Şuşa kentini Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile ilk kez ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ziyareti Brüksel'deki NATO Zirvesi'nin ardından sembolik bir öneme sahip oldu.

Şuşa neresi, neden önemli? Şuşa haritadaki yeri

Şuşa, Ermenistan işgalinden kurtarılan, 28 yıl sonra ezan sesinin duyulduğu, tarihi ve kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleri nedeniyle Karabağ'ın sembol şehri olarak kabul ediliyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetiyle Şuşa’ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında önemli anlaşmalara imza atılacak.

ŞUŞA NERESİ, NEDEN ÖNEMLİ?

Şuşa, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde yer alıyor. 1992’de Ermenistan Silahlı Kuvvetler’in işgal ettiği Şuşa, hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin işgali altındaydı. Şehir, deniz seviyesinden 1300 ila 1600 metre yükseklikte bulunuyor. 2015 yılı verilerine göre yaklaşık 4 bin kişilik bir nüfusa sahip olan Şuşa, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile doğal güzellikleri nedeniyle Karabağ'ın sembol şehri olarak kabul ediliyor. Ayrıca kent, "Azerbaycan müziğinin beşiği" olarak da belirtiliyor.

Birçok ünlü yazar ve düşünürün doğduğu bu şehir, tarihi boyunca birçok krallığa ve imparatorluğa tanıklık etmiştir.

Yakın tarihte ise Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Karabağ savaşı gerçekleşti. 8-9 Mayıs 1982 tarihlerinde meydana gelen Şuşa muharebesi sonucu Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından bölge, Rusya’nın da desteğiyle işgal edildi. İşgalin ardından Şuşa şehrinin nüfusunu oluşturan Azeriler şehirden göç etmeye mecbur bırakıldı. Bu savaşta çok sayıda Azerbaycanlı hayatını kaybederken çok sayıda da esir düşen oldu.

28 yılın sonunda Türkiye’nin de büyük desteğiyle işgalden kurtarılan Şuşa şehri azat edildi. Azerbaycan halkı, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 8 Kasım 2020’de "Şuşa işgalden azad edilmiştir." açıklamasıyla sokaklara döküldü.

ŞUŞA'NIN HARİTADAKİ YERİ

Şuşa neresi, neden önemli? Şuşa haritadaki yeri

ŞUŞA NE DEMEK?

Şuşa kelimesi, farsça kökenli olduğu ve bu dilde cam, şişe anlamına gelen “shisha” kelimesinden türediği tahmin ediliyor. Şehrin eski ismi olan Penahabad ise Karabağ Hanlığı'nın ilk lideri olan Penah Ali Han'a atfen konulmuş ve Penah şehri anlamına gelmekteydi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ŞUŞA’YA NEDEN GİTTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 yıl sonra işgalden kurtarılan Dağlık Karabağ’ın Şuşa kentine ilk inişini yaptı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Cumhurbaşkanı Erdoğan Şuşa’da bir araya geldi. Aliyev ve Erdoğan'ın görüşmelerinin ardından, Şuşa başta olmak üzere Dağlık Karabağ'ın yeniden imar ve inşası için yapılacak projeler ile siyasi ve ekonomik alandaki anlaşmalara imza atılacağı bekleniyor.

Şuşa neresi, neden önemli? Şuşa haritadaki yeri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Haziran Çarşamba ise Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova ile görüşmesi bulunuyor. Daha sonra Erdoğan, burada Milli Meclise hitap edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EURO 2020’de mücadele eden A Milli Futbol Milli Takımı'nı Azerbaycan'da yalnız bırakmayacak.                               

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü Olimpiyat Stadı'nda oynanacak Türkiye-Galler maçında Cumhurbaşkanı Aliyev ile tribünde yer alacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...