Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Temmuz 2022 16:23 - Güncelleme : 22 Temmuz 2022 20:26

Son dakika! Dolmabahçe'den tüm dünyaya müjde: Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imzalandı

Son dakika haberi: Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle ortaya çıkan tahıl krizi, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna heyeti, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılımıyla İstanbul'da çözüme kavuştu. Tahıl Sevkiyatı Anlaşması için imzalar atılırken dünyaya müjde de Dolmabahçe Sarayı'ndan verildi. Erdoğan yaptığı konuşmada, "Milyarlarca insanın açlık tehlikesinin önüne alınmasına hep birlikte katkı sağlayacağız. Gemi trafiği ile dünyaya nefes borusu açmış olacağız" dedi.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! Dolmabahçe'den tüm dünyaya müjde: Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imzalandı
Tahıl koridoru,Türkiye,Rusya,Ukrayna,BM,Cumhurbaşkanı Erdoğan

Dünya'nın gözü İstalbul'da. Türkiye'nin ev sahipliğinde Dolmabahçe Sarayı'nda Ukrayna ile Rusya arasındaki Tahıl Sevkiyatı Anlaşması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterrres'in katılımıyla imzalandı.

Anlaşmaya Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov imzalarını attı.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1550532151422160896

GUTERRES: BUGÜN KARADENİZ'DE BİR IŞIK VAR"

Tarihi imzaların atıldığı törende sözü ilk olarak BM Genel Sekreteri António Guterres aldı. Guterres açıklamasında, "Bugün Karadeniz'de bir ışık var, umut ışığı, rahatlama ışığı. Sizin arabulucuğunuz olmazsa olmaz bir görev gördü. Rusya ve Ukrayna temsilcilerine tüm engelleri aştınız, yeni bir girişimin önünü açtınız. Bu dünyanın yararına bir anlaşmadır" ifadelerini kullandı.

Guterres sözlerine şöyle devam etti;

"Bu kıtlık eşiğinde yaşayan halklar için çözüm getirecek anlaşmadır.Bu girişim hatırı sayılır oranda 3 limandan gıda ticareti yapılmasını sağlayacak. Tahıl ve gıda ürünlerinin küresel pazarlara ulaştırılması için açığı kapatıp fiyatları düşürecek.

Bu anlaşma kolay şekilde sağlanmadı. Ciddi çabalar sayesinde, tüm tarafların uzun mesai sayesinde bu sonuca vardık. Buradaki kararlılık hiç olmadığı kadar önemli. Bu girişim uygulanmalı. Türkiye hükümetine güveniyoruz. Hükümet buradaki kritik rolünü sürdürmeli"

Son dakika! Dolmabahçe'den tüm dünyaya müjde: Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imzalandı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HAKLI BİR GURUR YAŞIYORUZ

Guterres'ten son kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Medeniyetlerin ve kıtaların buluşma noktası İstanbul'a hoş geldiniz. Mart'ta yaptığımız toplantının ardından tekrar bir aradayız. Siz değerli dostlarımızı bir başka tarihi günde misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Tüm dünyada milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına katkı sağlayacağız" ifadeleriyle konuşmasına başladı.

PUTİN VE ZELENKSİ'YE TEŞEKKÜR

Erdoğan açıklamasına şöyle devam etti;

Küresel sorun haline gelen gıda enflasyonunun kontrolüne de yardımcı oluyoruz. Elbette bu noktaya bir anda gelmedik. Ukrayna ve Rusya bakanları ile BM yetkilileri ile yoğun ve meşakkatli bir süreç yürüttük. Her iki ülkenin bu hassas süreçteki, endişelerinin giderilmesi için kapsamlı istişareler gerçekleştirdik. Sayın Putin ve sayın Zelenski'ye sergiledikleri liderlik dolayısı ile teşekkür ediyorum.

Son dakika! Dolmabahçe'den tüm dünyaya müjde: Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imzalandı

"PLANIN İCRASI İSTANBUL'DA KOORDİNASYON MERKEZİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLECEK"

Gemi trafiği ile Karadeniz'den dünyanın birçok bölgesine nefes borusu açmış olacağız. Son derece önemli planın icrası İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirilecektir. 4 ay önce yine İstanbul'da yapılan toplantıda mesafe kat etmiştik. O toplantı sonrasına meydana gelen gelişmeler çatışmaları körükledi.

Başından beri bu savaşın kazananı olmayacağını ifade ediyoruz. 5 aydır devam eden çatışmalar ve küresel etkileri ne yazık ki öngörümüzü doğruluyor. Silahların susması uzadıkça insani kayıplar da artıyor. Savaş dünyanın en ücra köşesindekiler de dahil tüm insanları olumsuz etkiliyor. Bu gidişatın mukadder olmadığına da inanıyoruz. Bu çatışmaların bir an önce sona ermesini istiyoruz. Bugün Rusya ve Ukrayna tarafı ile İstanbul'da atmakta olduğumuz adımı, barışa yönelik umutları canlandıracak yeni bir dönüm noktası olmasını diliyorum.

Savaş nihayetinde müzakere masasında sonuçlanacaktır. Sürecin bugünlere gelmesinde emeği ve katkısı olan herkese şükranlarımı sunuyorum"

Son dakika! Dolmabahçe'den tüm dünyaya müjde: Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imzalandı

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞA ENGEL OLACAK

Türkiye ve BM tarafından mayıs ayından bu yana yürütülen arabuluculuk çabalarının sonuç vermesiyle imzalanan anlaşma savaşta bir ilki ve dönüm noktasını temsil etmesi bir yana, dünyayı saran tahıl krizi ve beraberinde gelen gıda fiyatlarındaki artışa da çare olması bekleniyor.

TAHIL KORİDORU PLANI NASIL İŞLEYECEK?

Bugün imzalanması beklenen Tahıl Koridoru Anlaşmasına göre, tahıl ve gıda dolu gemiler, kılavuz gemiler vasıtasıyla mayınsız alandan Karadeniz'e varacak ve daha önceden söylenen güzergahlardan dünya ticaretine kazandırılacak. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...