Tgrt Haber
16 Haziran 2021 13:50

Putin ve Biden zirvesinde normalleşme kararı: Elçiler dönecek...

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştiği zirveden normalleşme adımı çıkıt. İki lider büyükelçilerinin ülkelerini temsilen Washington DC ve Moskova'ya dönmesi konusunda el sıkıştı. İlk açıklama Putin'den geldi: Yapıcı bir görüşme oldu, düşmanlık görmüyorum.

Putin ve Biden zirvesinde normalleşme kararı: Elçiler dönecek...
ABD,rusya,putin,biden

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki zirve, İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleşti. Cenevre'de, Kasım 1985'te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra gerçekleşen zirve iki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi için bir fırsat olarak kayda geçti. Rus lider Putin, zirve sonrası yaptığı açıklamada 'normalleşme' kararlarını açıkaldı. Putin, zirveden çıkan sonucu "Ortada herhangi bir düşmanlık olmadığını düşünüyorum. Tam tersine farklı taraflarda durmamıza rağmen birbirimizi anlamaya ve pozisyonlarımızı daha yakın kılmak konusunda istekli davrandık. Tartışmalar son derece yapıcıydı" sözleriyle özetledi. 

PLANLANANDAN UZUN SÜRDÜ

20 Ocak'ta göreve başlayan Biden'ın Putin'le bu ilk görüşmesinde ilk tura iki liderin yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve tercümanları katıldı. İkinci turda ise danışmanlardan oluşan heyetler de yer aldı. 

Putin ve Biden zirvesinde normalleşme kararı: Elçiler dönecek...
Kritik görüşmenin ikinci turuna Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de katıldı. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ilk tur görüşmenin bir buçuk saat sürdüğü belirtilirken, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da bu görüşmenin planlanandan yarım saat uzun sürdüğünü kaydetti.

PUTİN: YAPICI BİR GÖRÜŞME OLDU

Zirvenin ardından Rus lider Putin basın açıklaması yaptı. Putin, iki ülke arasında büyükelçilerin tekrar dönmesi yönünde karar alındığını belirtirken "Yapıcı bir görüşme oldu" yorumunu yaptı. Putin'in açıklamaları özetle şöyle:  

* Ortada herhangi bir düşmanlık olmadığını düşünüyorum. Tam tersine farklı taraflarda durmamıza rağmen birbirimizi anlamaya ve pozisyonlarımızı daha yakın kılmak konusunda istekli davrandık. Tartışmalar son derece yapıcıydı.

* Rusya ve ABD büyükelçilerin görev yerlerine dönmesi konusunda Biden'la mutabakat sağladık

* Ukrayna meselesini çok geniş şekilde olmasa da ele aldık. Biden, Donbass'taki sorunların Minsk anlaşmaları temelinde çözülmesini kabul etti.

* Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD'nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var. 

START-3 ANLAŞMASI YENİDEN...

* İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak. 

* Siber güvenlik konusunda istişarelere başlamak için Biden ile anlaştık.

* Aleksey Navalnıy, Rusya yasalarını ihlal ettiğini biliyordu. Hakkında arama kararı varken Rusya'ya gelen Navalnıy'ın tutuklanmak istediğinden eminim.

* (Biden'ın 'katil' nitelemesi hakkında) ABD'de her gün birileri öldürülüyor, Afganistan'da tek bir atışla yüzlerce kişiyi öldürdüler.

* ABD'nin kaynaklarına göre dünyada en fazla siber saldırı ABD'nin siber ortamından gerçekleştiriliyor. Daha sonra Kanada geliyor, ardından iki Latin Amerika ülkesi ve İngiltere var. Rusya, siber saldırıların çıkış noktası olan ülkeler listesinde yer almıyor.

* Rusya, ABD sınırları yakınında tatbikat yapmıyor ancak şu anda ABD Rusya sınırları yakınında bunu yapıyor. Dolayısıyla, bu konuda ABD tarafının değil Rus tarafının endişeleri olmalı.

* Biden, insan hakları konusunu gündeme getirdi. Bakın, Guantanamo hala daha faal ve uluslararası hukuka, ABD yasalarına, hiçbir şeye uygun değil.  CIA'in Avrupa ülkeleri de dahil çeşitli ülkelerde işkence uygulanan hapishaneleri var. Bu nedir? Bu insan hakları mı? Bu salondaki kimsenin insan haklarının bu şekilde korunduğunu kabul edeceğini sanmıyorum.

* Biden beni ABD'ye, ben de onu Rusya'ya davet etmedim.

* ABD ile ilişkilerin iyileşip iyileşmeyeceğini söylemek zor.

*  Rusya ve ABD en kısa zamanda stratejik istikrar konusunda kapsamlı ikili diyalog başlatacak, diyalog konuya odaklı ve enerjik bir biçimde yapılacak. Bu diyalog ile gelecekteki silah kontrolü ve riski azaltma önlemlerinin temelini atmayı amaçlıyoruz.

* Bence Biden'la genel olarak aynı dili konuştuk ancak bu, birbirimizin ruhuna, gözlerine bakmak ve ebedi sevgi ve dostluk yemini etmek zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor.

Zirve öncesi notlar:

Geniş güvenlik önlemleri alınan Cenevre'de, iki lideri, İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin ayrı ayrı karşıladı. Zirvenin yapıldığı Leman Gölü (Cenevre Gölü) kıyısındaki Parc de La Grange villasına TSİ 13.25 sularında Putin ve Biden geldi.Görüşme öncesi kısa açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,

ABD Başkanı Joe Biden’e şahsen görüşme girişimi için teşekkür ederek “Uzun bir yolculuk yaptınız, çok çalıştınız. Ancak Rus-Amerikan ilişkilerinde en yüksek seviyede ele alınması gereken birçok sorun birikti. Görüşmemizin yapıcı geçeceğini umuyorum.” ifadelerini kullandı.

Putin ve Biden zirvesinde normalleşme kararı: Elçiler dönecek...

Zirve, 1985'ten sonra kentte düzenlenen ikinci ABD-Rusya zirvesi olacak. Cenevre'de, Kasım 1985'te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra, ABD-Rusya zirvesi heyecanı yaşanıyor.

Başta Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde olmak üzere, tarihte pek çok uluslararası zirve, toplantı ve barış görüşmelerine ev sahipliği yapan kent, kırmızı alarma geçti. Şehirdeki yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.

Uluslararası basının yoğun ilgi gösterdiği, 1000'den fazla gazetecinin akredite edildiği zirvenin yapıldığı villanın yakınında uluslararası basın merkezi kuruldu.

Başta Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde olmak üzere, tarihte pek çok uluslararası zirve, toplantı ve barış görüşmelerine ev sahipliği yapan kent, kırmızı alarma geçti. Şehirdeki yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.

Putin ve Biden arasındaki zirveye ev sahipliği yapacak olan Villa La Grange'nin çevresinde insan ve araçlar gün boyunca "giriş yasaklı bölge" olarak adlandırılan bir güvenlik bölgesi kurulacak. Güvenlik bölgesi içindeki bu kısıtlamaların, zirve öncesi ve zirve sırasındaki gösterileri ve protestoları kapsayacak.

Öte yandan Putin, Biden ile daha önce 2011'de eski ABD Başkanı Barack Obama yönetiminde başkan yardımcısı olarak görev yaptığı sırada tanışmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...