Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 May 2015 13:05

'Taşeron işçilere toplu sözleşme kapısı aralandı'

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, geçen yıl çıkarılan torba yasada ilk kez taşeron işçilerle ilgili bir düzenleme yapıldığını ve işçilere toplu sözleşme kapısının aralandığını belirtti.

'Taşeron işçilere toplu sözleşme kapısı aralandı'
taşeron işçi, toplu sözleşme,

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, geçen yıl çıkarılan torba yasada ilk kez taşeron işçilerle ilgili bir düzenleme yapıldığını ve işçilere toplu sözleşme kapısının aralandığını belirterek, bunun ardından bütün kamu kurumlarında çalışan  taşeron işçileri sendikalaşma konusunda cesaretlendirmeye ve sendikalarına üye olmaya davet ettiklerini kaydetti.
Taşeron işçilerin çalıştıkları işlerle ilgili açtıkları davalar bulunduğunu belirten Arslan, şunları söyledi:
"4857 sayılı İş Kanunu'nun 2. maddesinde hangi hizmetlerin taşerona verileceği belirlenmiş. Uzmanlık gerektirecek, teknolojik nedenlerle ilgili işlerin gereği taşeronlara verilebilir ancak bizde bütün kamu hizmetleri taşerona veriliyor. Buna itiraz ederek dava açan işçiler var ve davayı kazandılar. Mahkeme kararlarının uygulanması için kanun çıkması gerekiyor. Yeni kanunda da artık asıl işlerde taşeron çalıştırılamayacak. Bu yeni düzenlemeye uygun olarak Bakanlar Kurulu'nun asıl ve yardımcı işlerin belirlenmesi konusunda karar alması gerekiyor. Bu asıl işlerde bundan sonra taşeron işçiler çalışmayacak, kadrolu işçiler çalışacak. Başbakan'ın açıkladığı karar, mahkeme kararları olan yerlerde işçilerin kadrolarını kanun düzenlemesiyle vermek anlamı taşıyor. Bu da bütün alt işverenlerde çalışarak asıl işçi sayılan bütün işçiler kadrolu olacak demektir. Seçimlerden sonra oluşacak meclis ve hükümetin bu konuda bir kanun çıkarması lazım. Tespitlerimize göre 150 bin civarında mahkeme kararlarını alan ve asıl işçi sayılan arkadaşımız var ama bundan sonra açılacak davalarla bu sayı artacaktır. Hükümetin bundan sonra belirleyeceği asıl işlerde taşeron işçi çalıştırılmayacak, o işlerde çalışanlar kadrolu işçi olacaktır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...