Tgrt Haber
04 Ocak 2022 09:57

Kritik düzenlemeler Meclis'e geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 2022'de yoğun bir mesai yapacak. Öncelikli olarak Öğretmen Meslek Kanunu ele alınacak. Ayrıca kur garantili mevduat sisteminin yasal altyapısı hazırlanacak. Doğal gaza kademeli fiyat tarifesi getiren düzenleme de Meclis gündemine getirilecek.

Kritik düzenlemeler Meclis'e geliyor
TBMM,meclis,,KDV,,kripto para,

Yeni yılın ilk günlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemini yoğun bir mesai bekliyor. Yeni yıla ekonomi mesaisiyle başlayacak olan Meclis’te kur korumalı TL mevduat, bireysel emeklilikte devlet katkısı, KDV’ye yeni düzenleme ve doğal gazda kademeli tarife ile ilgili düzenlemeler görüşülecek.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU TBMM'DE

Meclis Başkanlığına sunulan Öğretmen Meslek Kanunu ilk olarak komisyonda görüşülmeye başlanacak. 12 maddeden oluşan teklifle birlikte öğretmenliğin kariyer mesleği olması hedefleniyor. Tecrübeli ve başarılı öğretmenlere uzman ve başöğretmen unvanları verilecek.

KUR GARANTİLİ MEVDUATA YASAL DÜZENLEME

Hazırlıkları süren ve 4 Ocak'ta Meclis'e sevk edilmesi planlanan yeni yasa teklifinde, kur garantili mevduat sisteminin yasal alt yapısını oluşturan düzenleme de yer alacak. Yasa teklifiyle, yeni geliştirilen Kur Korumalı TL Mevduat ürününün yasal çerçevesi çizilecek. Mevduatların bu ürüne yönlendirilmesi için sağlanan devlet desteğine yönelik Hazine'nin üstleneceği görevin yasal altyapısı hazırlanacak.

STOKÇULUK YASASI GENEL KURUL'DA GÖRÜŞÜLECEK

Stokçuluğa karşı caydırıcılığın arttırılmasını da içeren kanun teklifi de gelecek Hafta Meclis Genel Kurul gündemine gelecek. 8 maddelik kanun teklifi stokçuluğa verilen cezanın üst sınırını 500 bin liradan, 2 milyon liraya çıkarıyor.

DOĞAL GAZA KADEMELİ FİYAT GELİYOR

Yeni yasal düzenlemelerle elektrikten sonra doğalgazda da kademeli tarifeye geçilecek. Doğalgaza kademeli fiyat uygulaması için de düzenleme hazırlanıyor. Doğalgazda kademeli ücret, elektrikten farklı uygulanacak. Sıcak bölgelerdeki tüketim oranlarındaki farklılık nedeniyle, bölgesel kademelendirme getirilmesi planlanıyor. Müteahhitlerin uzun süredir beklediği yapım işlerinde fiyat farkı kararı da tamamlanacak.

KDV'YE YENİ DÜZENLEME YOLDA

Ekonomi yönetimi, bunların yanı sıra KDV ve kripto para düzenlemeleri için de çalışmaları sürdürüyor. KDV düzenlemesiyle bazı sektörlerde indirim olabileceği belirtilirken, uygulamanın genel oranlarında sadeleştirme yapılabileceği de ifade ediliyor. Kripto para düzenlemesi kapsamında ise bu alanda faaliyet gösteren kurumlara sermaye şartı ve vergi getirilebileceği belirtiliyor.

BES'TE DEVLET KATKISI ARTIYOR

Ayrıca, bireysel emeklilik sisteminde yüzde 25 olan devlet desteğinin 5 puan artırılarak yüzde 30 olması da yasa teklifinde yer alacak. İhracatçı firmalara da 1 puanlık kurumlar vergisi indirimi sağlanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...