Tgrt Haber
10 Kasım 2017 10:58

Teknoloji dünyasının önemli ismi Elon Musk'un İstanbul planı

Space X şirketinin kurucusu Elon Musk'ın Türkiye ziyaretinde İstanbul trafiği hakkında bilgi almasıyla ilgili olarak ortaya çarpıcı bir iddia atıldı.

Teknoloji dünyasının önemli ismi Elon Musk'un İstanbul planı
elon musk,erdoğan

Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe'de görüşen 'Çılgın mucit' lakaplı iş adamı Elon Musk, Ankara'da kısa süre kaldı, ama birçok ziyarette bulundu. Önce Anıtkabir'i ziyaret eden Musk, daha sonra Türk kültürünü yakından tanımak için hamama ve ardından kebapçıya gitti. Musk'un şirketi SpaceX ise uzaya uydu fırlatmak için dün Turksat'la anlaşma imzaladı.

Çılgın mucitin Türkiye'ye gelmesiyle en çok tartışılan konuların başında bu ziyaretin amacı vardı. Özellikle SpaceX ile Türksat'ın işbirliği ve yerli otomobil projesi öne çıkıyordu. Ancak alınan bilgilere göre Musk, bu iki konunun dışında farklı bir konuyu da gündeme getirdi.

Bu konu da, şehirlerdeki trafik sorununu yeraltı tünelleriyle otomobilleri taşıyarak çözmeyi amaçlayan proje 'Boring Company' şirketi oldu. Musk'ın özellikle İstanbul'un trafik sorunu hakkında detaylı bilgiler alması akıllara Boeing Company'nin İstanbul'da pilot proje olarak gelebilme ihtimalini akıllara getirdi.

TÜRK UYDUSUNU UZAYA FIRLATACAK

TÜRKSAT'ın yeni nesil haberleşme uyduları 5A ve 5B, Airbus tarafından üretilecek, Elon Musk'ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX ile uzaya taşınacak. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (MÜSİAD) ve EMEA Uydu Operatörleri Birliği (ESOA) tarafından İstanbul'da düzenlenen 3. Global Satshow'daki imza töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Airbus'ın alt yüklenicisi olan SpaceX'in bizim uydularımızı Falcon 9 roketiyle fırlatılması konusunda da arkadaşlarımız kararlarını verdiler, onları da tebrik ediyorum, onlardan da çok başarılı bir fırlatma beklediğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.

İLK FIRLATMA 2020'DE

Şu anda Türkiye'nin uzayda aktif 3 haberleşme, 3 gözlem uydusu bulunduğunu ve bu sayede uydusu bulunan 30 ülkeden biri olduğunu söyleyen Arslan, "Yapılan işbirliği uydu ve haberleşme sektöründe sağladığımız gelişmeyi pekiştirme adına çok önemli. Rekabetçi bir ortamda sözleşme imzalamaya hak kazanan Airbus'ı da tebrik ediyorum. Artık önemli olan bugünden öncesi değil, bugünden sonrası. Bugünden sonra Türksat'a ve Airbus'a düşen hızlı bir şekilde en kaliteli ve yüksek teknoloji ile 2020'de Türksat 5A'yı, 2021'de Türksat 5B'yi yörüngedeki yerlerine yerleştirmek ve sadece ülkemize değil, Türksat üzerinden bu bölgeye, dünyaya hizmet vermeyi sağlamak. Bu yüzden çok önemsediğimizi vurgulayayım. Beklentimiz yüksek. Türksat mühendislerinin bu işin içinde yer almasını ve Türksat 5A ve 5B'ye ilişkin üretimlerin daha fazla Türkiye'de yapılmasını önemsiyoruz." dedi.

SPACEX NEDİR?

2002 yılında Elon Musk tarafından kurulan SpaceX'in en önemli amacı uzay taşımacılığında maliyetleri düşürmek. Şu ana kadar onlarca uydu ve kargoyu uzaya taşıyan SpaceX, özellikle yeniden kullanılabilir roketleriyle dikkat çekiyor. Şirketin geliştirdiği 'Falcon 9' adındaki roketler, kalkıştan sonra belirlenen noktaya dik olarak iniş gerçekleştirebiliyor. İnen roket ise yeniden kullanılabiliyor. Dolayısıyla uzay taşımacılığı maliyeti düşüyor ve ülkeler geliştirdikleri uyduları ekonomik olarak yörüngeye gönderebiliyor. Buna ek olarak SpaceX'in en büyük projesi ise Mars'a gidebilmek. Şirket bu sayede Mars'ta kolonileşmenin kapılarını aralamayı amaçlıyor.

.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...