Tgrt Haber
15 Aralık 2015 17:54

Terör nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasakları

PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle Diyarbakır, Mardin ve Şırnak'ın 12 ilçesinde son 4 ayda 40 kez sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Terör nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasakları
terör, yasak,

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından şehir merkezlerinde hendek kazıp, saldırı gerçekleştiren terör örgütü PKK üyelerinin faaliyetlerine son verilmesi, kamu düzeninin sağlanması, vatandaşların can ve mal güvenliğinin temin edilmesi amacıyla Diyarbakır'ın Sur, Bismil, Yenişehir, Lice, Silvan, Hani ve Hazro, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ile Mardin'in Nusaybin, Dargeçit ve Derik ilçelerinde sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla 5442 sayılı Kanun uyarınca ilk olarak 17 Ağustos'ta Lice'de başlayan yasak, daha sonra Diyarbakır, Mardin ve Şırnak'taki 11 ilçede uygulandı. Söz konusu ilçelerde 4 ayda 40 kez hayata geçirilen yasak süresince, teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonlara jandarma ekipleri de destek verdi.

Terörist saldırılar göç ettiriyor

Terör örgütü mensuplarının halkın yaşam alanlarını sınırlayıp, vatandaşları göçe zorladığı saldırılar nedeniyle düzenlenen operasyonlarda şimdiye kadar 202 terörist etkisiz hale getirildi, içerisine patlayıcı tuzaklanan çok sayıda hendek kapatılıp, barikatlar da kaldırıldı.

Diyarbakır'da 25 kez karar alındı

İlk olarak Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, 17 Ağustos'ta saat 21.00'de uygulanan sokağa çıkma yasağı, 18 Ağustos'ta saat 07.00'de sona ererken, 18 Ağustos günü saat 21.00 itibarıyla yeniden uygulanan sokağa çıkma yasağı bu kez 19 Ağustos'ta son buldu.

Daha sonra dağlık kesimde yer alan teröristlere yönelik operasyonlarda sivillerin zarar görmemesi amacıyla çeşitli tarihlerde Lice, Hazro ve Hani ilçelerinin Konuklu, Yaprakköy, Ahmetbey, Yünlüce, Gürbeyli ve Hamzabey, Uzunlar, Kırım, Şaklat, Mezel Tepe, Gökçe, Uçarı, Serince, Arıklı Yukarı Turalı, Güzelce, Karapilyar, Aşağı Turalı, Damlatepe, Çay, Horsel, Karapilyari ve Duruköy mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sur ilçesinde 13 Eylül'de karar alındı

Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Abdaldede, Alipaşa, Cami Kebir, Cami Nebi, Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, İskenderpaşa, Melikahmet, Ziya Gökalp, Lalebey, Süleyman Nazif, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerinde 13 Eylül'de alınan sokağa çıkma yasağı kararı da 14 Eylül'de sona erdi.

Daha sonra Yenişehir ilçesindeki 2 ve Sur ilçesindeki 6 mahallede 10 Ekim'de ilan edilen yasak, düzenlenen operasyonların ardından son buldu.

Tahir Elçi'nin öldürülmesi

Diyarbakır Barosunca Sur ilçesindeki daha önce yaşanan terör olayları nedeniyle zarar gören Dört Ayaklı Minare önünde konuya ilişkin düzenlenen basın açıklamasının ardından ateş açılması sonucu çatışma çıktı.

Olayda 2 polis memuru şehit oldu, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetti, bir polis memuru ve AA muhabiri Aziz Aslan yaralandı. Bu olayın yaşandığı 28 Kasım'da 6 mahallede ilan edilen yasak ise 30 Kasım günü sona erdi.

Sur'da yasak kararı sürüyor

Sur ilçesinde 11 Aralık'ta Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi'nde başlayan sokağa çıkma yasağı halen devam ediyor.

Bu kararlarla Diyarbakır'ın Sur, Bismil, Yenişehir, Lice, Silvan, Hani ve Hazro ilçelerinde 25 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş oldu.

Cizre ve Silopi'de gece yeniden başlatıldı

Şırnak'ın Cizre ilçesinde de şimdiye kadar 5 kez sokağa çıkma yasağı uygulandı.

İlk olarak 4 Eylül 2015 günü başlayan yasak 11 Eylül'de kaldırıldı. Ardından terörist saldırıların devam etmesi üzerine ilçe genelinde 13 Eylül 2015 günü yeniden başlatılan uygulama, 14 Eylül'de sona erdi.

Silopi ilçesinin Nuh, Başak, Barbaros, Yenişehir, Karşıyaka, Şehit Harunboy ve Yeşiltepe mahallelerinde 7 Ekim'de uygulanan yasak ise 9 Ekim'de kaldırıldı.

Cizre ve Silopi'de dün saat 23.00'ten itibaren başlayan ve ilçe genelini kapsayan uygulama ise devam ediyor.

Nusaybin'deki 4 mahallede yasak sürüyor

Mardin'in Nusaybin ilçesinde, 1-6 Ekim 2015 tarihlerindeki sokağa çıkma yasağı, 13-26 Kasım tarihlerinde yeniden uygulandı. Abdulkadirpaşa, Fırat, Yenişehir ve Dicle mahallelerinde ise dün saat 16.00'dan itibaren ilan edilen yasak, devam ediyor.

Dargeçit'te de 11 Aralık'ta başlayan sokağa çıkma yasağı halen sürerken, Derik ilçesinde 27 Kasım günü ilan edilen ve 2 kez uzatılan yasak ise 3 Aralık'ta sona erdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...