Tgrt Haber
06 Şubat 2014 22:55

TIR eylemleri organizasyon işi

MİT'e ait TIR'ların jandarma tarafından durdurulmasına ilişkin ön raporda, 'hukuka aykırı organizasyon yapıldığı' tespitine varıldığını bildirdi.

TIR eylemleri organizasyon işi
mit, tır, eylemleri, raporda, hukuk, tır eylemleri, içişleri bakanı, efkan ela, adana il jandarma, albay özkan, çokay

Hukuka aykırı hareketler yapıldı. TIR eylemleri kastı aştı. Müdahale organizasyonla oldu. TIR'ların durdurulması konusunda albay (Özkan Çokay) bu gerekçeyle görevden alındı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adana'da MİT'e ait TIR'ların jandarma tarafından durdurulmasına ilişkin ön raporda, "hukuka aykırı organizasyon yapıldığı" tespitine varıldığını bildirdi. Raporda, görev yeri değiştirilen Adana İl Jandarma Alay Komutanı Albay Özkan Çokay'ın "kastını aştığı" tespitinin yer aldığı da öğrenildi.
PARALEL YAPI RAPORDA
Adana'da 7 TIR'ın Cumhuriyet savcısının talimatıyla jandarma tarafından durdurularak aranması skandalının ardından başlatılan soruşturmada ön rapor tamamlandı. İçişleri Bakanı Ala, ön raporda, hukuka aykırı hareketler yapıldığı ve bunun bir organizasyonla olduğu tespitine varıldığını açıkladı. Ala, "Sorumlular ve Albay da (Özkan Çokay) bu gerekçeyle görevden alındı" dedi.
"GÖREVİ İHMAL" RAPORU
Ala'nın talimatı ile gönderilen Mülkiye ve jandarma müfettişleri konuya ilişkin kapsamlı bir inceleme yaptı. Ala'nın görevden alınma gerekçesini açıkladığı Çokay hakkında, "görevi ihmal" ettiği yönünde rapor düzenlendiği belirtildi. Raporda, TIR'ların durdurulması konusunda albay ve diğer sorumluların kastı aştığı tespiti yapıldı. Edinilen bilgiye göre müfettişler, "yetkisini aştı" tespitinde bulunduğu Çokay'ı birinci derecede kusurlu buldu. Çokay'ın tayini Ankara Jandarma Okullar Komutanlığı'na çıkarıldı. Çokay'ın yerine de Şanlıurfa İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Ünsal Bulut atandı.
SİVİL İRADE VURGUSU
Bakan Ala, jandarmanın sivilleştirilmesi çalışmasına ilişkin olarak da "Kurumların demokratikleşmesi için çalışmalarımız her zaman devam ediyor. Millete hesap veren iradenin, kurumlar üzerinde daha etkili olduğu bir düzeni inşa etmek için, kurumlarla beraber çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Ondan sonra kamuoyuna açıklarız, tartışılır ve Türkiye'ye yakışan bir sistemi inşa ederiz. İlkesel olarak bunu nasıl gerçekleştireceğimiz de masamızda" dedi. Bu arada, askerliğin kısalmasıyla jandarmanın uzun dönem erbaş ve er mevcudunun 100 binden 80 bin 500'e düştüğünü belirten Ala, "20 bine yakın azalmayı, şimdi 3 bin uzman erbaş kadrosu talep ederek karşılamak istiyoruz" diye konuştu.
20 KORUMA POLİSİ GÖREVDEN ALINDI
Adana'da MİT'e ait TIR'ların durdurularak görevlilerine silah doğrultulması sonrasında Adana 20 koruma görevlisi de görevden alındı. Görevden alınanların Hatay, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kilis gibi illerdeki terör olaylarına ve davalarına bakan Adana'daki Terörle Mücadele Kanunu ile görevli hâkim ve cumhuriyet savcılarının korumaları olduğu öğrenildi. Ayrıca, emniyette de bazı ilçe ve şube müdürlerinin görevden alındığı iddia edildi. Öte yandan Adana'da durdurulan TIR'larla ilgili başlatılan soruşturmaya TMK 10. maddesiyle görevli Başsavcıvekili Ali Doğan bakacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...