Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Nisan 2015 13:09

Topbaş, 'IŞİD terörünün yol açtığı tahribat ortada'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, UNESCO tarafından Paris’te düzenlenen panelde, IŞİD terörünün yol açtığı kültürel ve insani tahribatın ortada olduğunu söyledi.

Topbaş, 'IŞİD terörünün yol açtığı tahribat ortada'
kadir topbaş, UNESCO

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Fransa’nın başkenti Paris’teki merkezinde düzenlenen “Mega Kentlerde Kültür Mirasının Korunması ve Kentsel Gelişim” paneline katıldı. Panele Topbaş'ın yanı sıra UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Türkiye'nin UNESCO nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ve çok sayıda davetli katıldı.
İBB Başkanı Topbaş, panele katılmadan önce UNESCO’nun Kültür Mirası Heyeti ile bir araya geldi. UNESCO’nun Kültür Mirası Heyeti ile birlikte toplantıya katılan Topbaş, UNESCO’nun çalışmaları kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Topbaş açıklamaları sırasında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün kuruluşunun 70. yılında orada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’ya teşekkür eden Topbaş, toplantıda yaptığı konuşmada, “Kendisi, eğitim, bilim ve kültür alanlarında ki yumuşak gücün yaygınlaştırılması için çok gayret ediyor. Bu, ülkemizin müreffeh ve barışçı dünya arzusu ile uyumlu bir strateji. Bu sebeple de ülkemizdeki resmi temasları oldukça verimli geçti. Özellikle bizim hepinizin takip ettiği gibi bölgemizdeki coğrafyada oluşan sıkıntılarla ilgili ilgili ciddi sorumluluklar üstlendi. İnsani değerler açısından üstlendi. Suriyeli genç ve çocukların eğitimi, bölgedeki kültürel mirasın korunması adına önemli adımlar atıldı. Bunların dünyaya örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Gelecekte hep birlikte insanlığa çok daha büyük hizmetler sunacağımıza da inanıyorum” dedi. Kadir Topbaş, 20. yüzyılın ilk yarısı insanlığın kıyameti gibi olduğunu ifade ederek, ”Kendi ellerimizle kendimizi kırdık. Evet, insanlık tarih boyunca birbirini ötekileştirdi. Nefret nesnesi olarak tanımladı. Göz ardı etti. Daha sonra da bu önyargılar üzerinden savaştı. Fakat hiçbiri insanlığımızı bu iki dünya savaşı kadar yaralamadı. Demokratik prensipler, insanlık onuru, karşılıklı saygı ve eşitlik ayaklar altına alındı. Milyonlarca insan farklılıkları yüzünden katledildi. Toplama kamplarına atıldı. Bu çekişmeler ile hiç alakası olmayan mazlum insanlar, savunmasız çocuklar katledildi. O zaman şunu anlamıştık. Savaşları durdurmak için siyasi ve ekonomik anlaşmalar yetmiyordu. Bu anlaşmalar, dünya barışına uzun vadeli bir destek sağlamıyordu. Savaşlar zihinlerde başlıyordu. O zaman zihinlerde bitirilmeliydi” ifadelerini kullandı.
“MÜZİK HAYATTIR, BARIŞTIR, SEVGİDİR, KARDEŞLİKTİR”
Kadir Topbaş Panel’de gerçekleştirdiği konuşmasında ise, müziğin son derece önemli odluğuna işaret ederek, “Müzik hayattır, barıştır, sevgidir, kardeşliktir. Müzik bir yenilenmektir. Tüm farklılıkları bir tarafa bırakarak geleceğe yürüdüğümüz zaman özellikle bu yüzyılda tüm insanların kaderinin birbirine bağlı olduğu bu devirde toleranslarımızı yeniden gözden geçirdiğimizde inanıyorum ki dünya da barış ve huzur olacak.
Farklı yaşam tarzı, farklı diller kısacası dünyada çatışmaya neden olan bir takım unsurları bir tarafa bırakır da bir insan olma değeri ile buluşursak inanıyorum ki çok daha farklı bir dünya oluştururuz. Tarihin esasında çok kısa bir bölümü savaşlarla geçmiştir. Birkaç yüzyılı bile bulmaz, toplamda belki birkaç on yılı toplam içeresinde ama maalesef hep tarihte savaşlardan çokça bahsettik. Ama insanların mutluluğu ve huzur için gelişen güzelliklerin yaşandığı dönemlerden bu kadar çok bahsedilmez” ifadelerini kullandı.
“BU SUÇLA HEP BERABER AMASIZ MÜCADELE EDİLMELİ”
UNESCO’nun 70 yıl önce istikrarlı, müreffeh, barış içinde bir yaşam umudu ile kurulduğuna vurgu yapan İBB Başkanı Kadir Topbaş, başta Ortadoğu olmak üzere yeryüzünün hala barut koktuğuna vurgu yaptı.
Medeniyetin doğduğu, yazının bulunduğu coğrafya ateş altında olduğunu söyleyen Topbaş, IŞİD terörünün yol açtığı kültürel ve insani tahribat ortada olduğunu, bir kınama kararı çıkartıncaya kadar onlarca masum insan öldüğünü ve çıkan kınama kararlarının ne denli etkili olduğunun da ortada olduğunu bildirdi. Kararlı olunması gerektiğini bildiren Kadir Topbaş, bu suçla hep birlikte ve amasız mücadele edilmesi gerektiğini kaydederek, yaşananın sadece savaş olmadığına aynı zamanda kültürel mirasın yok edildiğine vurgu yaptı. Bu bölgedeki tarihi eserlerin insanlığın ortak mirası olduğunu hatırlatan Topbaş, insanlığın hafızasının silindiğini savunarak, hafızası silinmiş bir insanlığın sağlıklı gelişemediğini vurguladı. Nerden geldiğini bilmeyen insanların nereye gideceğini bulamayacağına da dikkat çeken Topbaş, Bu konuda Türkiye oldukça duyarlı olduğunu sözlerine ekleyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan en alt düzeydeki memura kadar herkesin tetikte olduğunu, halkın da olayları yakından takip etiğini belirterek, BM ve UNESCO kararlarına destek verildiğini Bokova’nın Paris ve New York’ta yaptığı girişim ve beyanların arkasında olunduğunu ifade etti. Topbaş, Bağdat’ta başlatılan tarihi eserleri koruma kampanyasını takdirle karşıladıklarını belirtti.
“BU SÜREÇTE BAZI HATALAR DA OLDU”
İBB Başkanı Topbaş, bu duyarlılığın İstanbul’da da gösterildiğini dile getirerek, şehrin tarihi alanlarının gurur kaynağı olduğunu, 2015 yılının aynı zamanda İstanbul’un UNESCO tarafından Dünya Miras listesine kaydedilişinin de 30. Yıldönümü olduğunu hatırlattı. Bu zenginliği gelecek nesillere ulaştırılmasının görevi olduğuna vurgu yapan Topbaş, düne kadar 2 bin 500 yıllık tarihi olduğu sanılan İstanbul’da artık 8 bin 500 yıllık bir tarihten bahsedildiğini sözlerine ekleyerek, gerçeği tesadüfen ortaya çıkmadığını ve arkeoloji kurumu gibi çalıştıklarını kaydetti. Topbaş, Türkiye’nin 30 yıldır UNESCO’nun Dünya Miras listesinde olduğunu ve bu süreçte bazı hataların da olduğuna dikkat çekerek, her seferinde hatadan yeni bilgiler öğrendiklerini ifade etti. UNESCO kriterlerinin İstanbul kriterleridir dediklerini belirten Kadir Topbaş, Dünya Mirası Sözleşmesi’ni dışarıdan dayatılan bir mekanizma olarak görmediklerini, bu reçetenin mirası korumak için uygun kriterler içerdiğine ve bu bilgi ve deneyim paylaşımından yararlandıklarına dikkat çekti.
Panelin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ve Los Pasaros Sefaradis müzik grubu “İstanbul Sesleri” adlı bir konser verdi. Konserin ardından da 50 fotoğrafın yer aldığı “İstanbul'un Fotoğrafları” adlı resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...