Tgrt Haber
02 Temmuz 2021 16:51

Eski İnterpol Daire Başkanı Dalda, Tosuncuk'un teslim olma nedenlerini açıkladı

'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'ın teslim olmasından sonra mağdurların durumu ve iade süreci tartışılmaya başlandı. Eski İnterpol Daire Başkanı Yusuf Vehbi Dalda, Aydın’ın teslim olması nedeniyle iade prosedürlerinin değil, nakil prosedürlerinin uygulanacağını söyledi. Sürecin 3 ile 5 günde tamamlanabileceğini belirten Dalda, “Teslim olmanın lehe bir karar olduğunu düşünmüş olabilir” dedi.

Eski İnterpol Daire Başkanı Dalda, Tosuncuk'un teslim olma nedenlerini açıkladı
Tosuncuk,çiftlik bank,mehmet aydın,interpol,brezilya

Eski İnterpol Daire Başkanı Yusuf Vehbi Dalda, kurucusu olduğu Çiftlik Bank ile on binlerce kişiyi dolandırdıktan sonra yurt dışına kaçan ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın’ın teslim sürecine ilişkin bilgi verdi. TGRT Haber canlı yayınında, 3 ile 5 gün gibi kısa bir sürede Mehmet Aydın’ın Türkiye’ye teslim sürecinin tamamlanabileceğinin altını çizen Eski İnterpol Daire Başkanı Dalda şöyle konuştu:

“Kişi kendisi teslim olduğu için burada iadeden ziyade kişinin nakli söz konusudur. Bu nedenle iade prosedürleri işlemeyecektir. Bu çerçevede oradaki temsilcimiz ilgili ülkenin yetkilileriyle görüşerek gerekli prosedürleri tamamlayıp Mehmet Aydın’ın Türkiye’ye teslim edilmesini sağlayabilir. Kişinin elinde geçerli bir pasaport ve belge yoksa Türkiye’ye dönüşle ilgili bir belge düzenlenmesi gerekir. Aydın’ın tekrar kaçması ve başka yerlere gitmesini önlemek için ve naklin sağlıklı yapılması için ülkemizden görevliler giderek bu kişiyi teslim alıp ülkemize getirmelidir. Teslim olması nedeniyle süreç daha sade olacaktır.”

NEDEN TESLİM OLDU?

Mehmet Aydın’ın teslim olmasının olası sebeplerine değinen Yusuf Vehbi Dalda "Büyük ihtimalle teslim olmanın özellikle yargılanma sürecinde lehe bir sonuç doğuracağını düşünmüş olabilir. Kendisine tavsiye veren avukat veya danışmanları bu yönde bir öneride bulunmuş olabilir. Büyük ihtimalle lehine bir durum olduğunu düşünmüştür. İkinci nedense kaçacak ve gidecek bir yeri kalmamış olma ihtimali" dedi. 

Yusuf Vehbi Dalda, Mehmet Aydın’ın Türkiye’ye teslim sürecinin uzun bir süre almayacağını belirterek, “Prosedürlere bakıldığında 3 ile 5 günlük bir süreçte teslim edilebilir. Önümüzdeki günlerde bunun gerçekleşiyor olması kuvvetli gözüküyor” dedi.  

NE OLMUŞTU?

Çiftlik Bank ile on binlerce kişiyi dolandırdıktan sonra yurt dışına kaçan ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın Brezilya’da Türk Konsolosluğu’na giderek teslim olmuştu. Daha önce video yayınlayıp “Kendi hür irademle teslim olacağım” demişti. Çiftlik Bank, ilk olarak oyun platformu olarak kurulmuştu. Daha sonra bir yatırım aracı haline dönüştürülmüştü. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesine göre, sisteme yatırım yapan 132 bin kişiden 1 milyar 140 milyon lira toplanırken 688 milyon lirası katılımcılara geri ödendi. Mehmet Aydın 500 milyon TL’yi aşkın parayla yurt dışına kaçtı. 77 bini aşkın mağdur eden Mehmet Aydın’ın Türkiye’ye getirileceği ve sorgulanıp tutuklanacağı belirtildi.

Eski İnterpal Daire Başkanı Yusuf Dalda TGRT Haber'e konuştu: 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...