Tgrt Haber
20 Ağustos 2021 09:58

Dezenformasyon yasası: Trol hesaplar ifşa edilecek

‘Sosyal Medya Yasası’nın detayları netleşiyor. Yalan haber yayan ve hakaret eden trol hesaplar deşifre edilecek. Trol hesap bilgisini paylaşmayan sosyal medya şirketlerine de para cezası kesilecek.

Dezenformasyon yasası: Trol hesaplar ifşa edilecek
sosyal medya yasası,dezenformasyon,yalan haber,hakaret,ak parti,sosyal medya,almanya,fransa,ceza,suç,

AK Parti’nin, sosyal ağ platformlarını daha hesap verilebilir bir hâle getirmek, sosyal medyada yalan haberlerle mücadele etmek ve kişisel hakları korumak için hazırlığını sürdürdüğü dezenformasyon yasası ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Sosyal medyada yalan haber yayan ve hakaret edenler dezenformasyon yasasıyla ifşa edilecek. Yasa ile dezenformasyon yapan kişilerin hesap bilgilerini paylaşmayan sosyal medya şirketlerine ise para cezası kesilecek. 

SAHTE HESAPLAR İFŞA EDİLECEK

Yeni düzenleme ile sosyal medya üzerinden yalan haber yayan veya hakaret eden adli süreç işleyecek. Bu sürecin işlemesi için ise bu kişilerin hesap bilgileri sosyal medya şirketlerinden istenecek. Sosyal medya şirketleri gereken bilgileri paylaşmadığı takdirde ise bu platformlara para cezası kesilecek.

Normal şartlar altında sahte hesap üzerinden birine hakaret edildiğinde hakareti edenin kim olduğunun bulunamadığını belirten AK Parti kurmayları, sosyal ağ sağlayıcılarının da bununla ilgili bilgi vermediğini söyledi. Durum böyle olunca da kişilerin yaptıkları hakaretler yanlarına kar kalıyor diyen AK Parti kurmayları, “Sosyal ağ sağlayıcılarına ‘Sen bu isimleri ver ya da buna erişim sağla’ diyeceğiz. Bunlara düzenleme getireceğiz. Bu bir sosyal medya yasası değil, dezenformasyonla mücadele yasasıdır. Burada bütün siyaset kurumunun ve demokrasinin itibarını korumak için düzenleme olacak. Kişisel bir şey olmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNE PARA CEZASI

Son dönemde Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan orman yangınlarıyla ilgili gerçek olmayan görüntülerin sosyal medya üzerinden yayılırken yeni düzenleme ile bu tür içeriklerle toplumun yanlış yönlendirilmesi ve provoke edilmesinin önüne geçilecek. Bu tür görüntüleri yayan hesapların paylaştığı içerikleri silmeyen sosyal medya platformlarına da para cezası verilmesi gündemde yer alıyor.

Kurulacak olan ‘Sosyal Medya Başkanlığı’ yalan haberi üreten ve yayanları denetleyecek. Sosyal medya platformlarından trol hesaplarla ilgili bilgi isteyecek olan başkanlık, yalan görüntü veya haberlerin bu platformlardan silinmesini talep edebilecek.

AK Parti kurmayları Meclis açıldığında dezenformasyon yasasının gündeme gelecek ilk konu olduğunu belirtti. Bunların bir çerçeve içine alınacağını belirten kurmaylar konuyla ilgili “Sansür, yasaklama ve engelleme söz konusu olmayacak” şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYAYA ALMANYA VE FRANSA MODELİ 

Sosyal medyanın denetimi konusunda AK Parti, ABD, Almanya, Avusturya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerdeki kanunları incelemeye aldı. 

Almanya’da çıkarılan kanunla anayasaya aykırı örgütlerin propagandası ve sembollerinin yayılması, hakarete veya suça yönelten beyanlardan bulunma ve ihanet durumu oluşturan sahtecilik gibi içerikleri şikayetin gelmesinin ardından sosyal medya şirketlerine, 24 saat içinde içeriği kaldırma yükümlüğü getirildi. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlere ise 50 milyon Euro’ya varan cezalar kanunla hüküm altına alınmıştı.

Dijital mecradaki yalan haberlerin yayılmasını önlemek için Fransa ise ‘Yalan haber kanunu’ çıkartarak seçim süreçlerinde sosyal ağ sağlayıcılarının sponsorlu içerikler ile ilgili hesap vermeleri hüküm altına alınmıştı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...