Tgrt Haber
03 May 2021 11:30

TÜBİTAK Başkanı'ndan korona ilacı müjdesi

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, "Yerli VLP aşısı yıl sonu kullanıma açılacak. Ağustosta 2 yerli korona ilacı kullanılacak" dedi.

TÜBİTAK Başkanı'ndan korona ilacı müjdesi
yerli aşı,korona ilacı

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, yerli aşı ve yerli korona ilacı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ağustos ayında iki yerli virüs ilacının kullanıma gireceğini söyleyen Mandal, yerli VLP virüs aşısı için de yıl sonunu işaret etti. Mandal, ''Yerli VLP virüs aşısı yıl sonuna kadar kullanıma girecek'' dedi. 

Aşı projelerinden 3'ünün ön planda bulunduğunu dile getiren Mandal yerli aşı çalışmalarının son durumunu değerlendirdi.

Bakan Varank'ın da VLP aşısıyla ilgili yakın zaman paylaşımda bulunduğunu ve gönüllü olduğunu hatırlatan Mandal kendisinin bu aşının faz 1 aşamasında gönüllü olduğunu söyledi.

FAZ 1 ÇALIŞMASINDA SONA DOĞRU

27 Mart'ta başlanan faz 1 çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Mandal, bu hafta sonunda gönüllüsü olduğu aşının ikinci dozunu olacağını ifade etti.

Her şeyin yolunda gittiği takdirde faz 2 aşamasında geçileceğini ve 2. aşamanın 1 buçuk 2 ay süreceğini söyleyen Mandal,  ağustos ayında faz 3 çalışmasına başlayabilmeyi ve yıl sonuna doğru da faz 3 çalışmasını başarıyla tamamlayıp Türkiye'de ve dünyada kullanıma sunmayı planladıklarını söyledi.

YERLİ VLP AŞISI YIL SONUNDA TAMAMLANACAK
VLP aşısının hem Wuhan virüsüne hem de mutantlara karşı özel olarak geliştirildiğini  ve yenilikçi yönelerinin olduğunu belirten Mandal,  VLP aşısındaki özellik, virüs benzeri parçaçık virüsü taklit ediyor ama insanlarımızı bu enfeksiyona karşı koruma amaçlı olarak bu yaklaşımla geliştirildiğini ifade etti.

YERLİ KORONAVİRÜS İLACI AĞUSTOSTA HAZIR
Başkan Mandal, yerli aşı çalışmalarının ardından yine yerli olarak üretilen virüse karşı ilaçlarla ilgili müjde verdi. Mandal ağustosta iki yerli ilacın kullanıma sunulacağını duyurdu. Mandal, ilaç ve tedavi yöntemlerinde 2 yeni molekülün Kovid-19 tedavisinde bu hafta faz 2 çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Hedefin ağustos ayında iki korona ilacının kullanıma sunulması olduğunu söyleyen Mandal, yerli korona ilaçlarıyla ilgili şunları aktardı;

"Faz 1 aşamasının atlanıp doğrudan faz 2 çalışmalarına başlanacak.  İlaç tedavisi çalışmalarından biri 'Ribavirin' tedavi yöntemiyle Ankara Üniversitesinde geliştiriliyor. Bahçeşehir Üniversitesinde geliştirilen ikinci çalışma ise 'Montelukast' diye ifade edilen bir ilaç. İlaçlar mevcut tedavi yöntemlerine göre çok daha etkili. Şu an bunların faz 2 çalışmaları başlıyor. Hedefimiz ağustos ayında 2 ilacı kullanıma sunmak"

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...