Tgrt Haber
17 Ağustos 2022 10:20 - Güncelleme : 17 Ağustos 2022 10:41

İstanbul'dan Gürcistan ve Kıbrıs'a uzanan skandal: Tüp bebek merkezinden genç kızlara 'taşıyıcı annelik' tezgahı

İstanbul’da Etiler’deki bir tüp bebek merkezindeki kişiler aracılığıyla maddi durumu kötü olan ya da kimsesiz kız çocuklarına ulaşılarak anlaşma yapıldığı, tüm masraflarının karşılanarak taşıyıcı annelik için başlatılan yumurta büyütme tedavisinin ardından kız çocuklarının tedavi için KKTC veya Gürcistan'a gönderdikleri iddia edildi.

İstanbul'dan Gürcistan ve Kıbrıs'a uzanan skandal: Tüp bebek merkezinden genç kızlara 'taşıyıcı annelik' tezgahı
tüp bebek,taşıyıcı anne

Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ne (SABİM) 3 Eylül 2021 tarihinde akıllara durgunluk veren bir ihbar geldi. İhbarda 18 yaşından büyük veya 18 yaş altı kız çocuklarının taşıyıcı anne olarak kullanıldığı iddia edildi. 

TÜP BEBEK MERKEZİNDE ‘TAŞIYICI ANNE' SKANDALI

Ümraniye çevresinde maddi durumu olmayan kızlara yumurta büyütme ilacı temin edildiği belirtilen ihbarda, “Bu ilacı kızlara evlerinde 11-12 gün kullandırarak yumurtalıklarını büyüttürüyorlar. KKTC ve Gürcistan'daki tüp bebek merkezleriyle anlaşmalı yerleri var. Kızların tüm masraflarını karşılayıp bu iki ülkeye gönderiyorlar” denildi.

SAHTE EVRAKLA YURTDIŞINA GÖNDERİYORLAR

Ayrıca tüp bebek merkezlerine gönderilen kızlara yumurtalarının sattırıldığı ve yumurta büyütme ilacının eczane depolarından alınıp Üsküdar'daki bir kafeye kargolatarak buradan aldırıldığı iddiasının da yer aldığı ihbarda, “Bebeği olmayan ailelere taşıcı anne buluyorlar ve sahte evraklarla başka bir ülkeye gönderip oradaki aileye veriyorlar" denildi.

Sabah'tan Dilek Yaman Demir'in haberine göre; ihbar üzerine İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün başlattığı inceleme sonucunda işlemlerde aracılık yaptığı belirtilen kişinin açık adresine ulaşıldı.

İstanbul'dan Gürcistan ve Kıbrıs'a uzanan skandal: Tüp bebek merkezinden genç kızlara 'taşıyıcı annelik' tezgahı

BEBEKLERİ TESLİM EDİP GERİ DÖNÜYORLAR

İddiaya göre; Üsküdar'daki kafede taşıyıcı anne olmaya ikna edilen kızlar, Beşiktaş Etiler'deki tüp bebek merkezine götürülerek burada bir sağlık çalışanı olduğu iddia edilen kişinin hazırladığı evraklarla yurtdışına gönderiliyordu. Yurtdışındaki bağlantıları olan şahıslar tarafından karşılanan genç kızların çocukları aileye teslim ettikten sonra geri geldikleri ileri sürüldü.

SAĞLIK ÇALIŞANI DEĞİL

İhbar sonrası olayla ilgili Sağlık Bakanlığı müfettişleri inceleme başlattı. Kız çocuklarının iletişim kurduğu şahsın kimlik bilgilerinin tespit edildiği incelemelerde, şahsın sağlık çalışanı olmadığı belirlendi.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Söz konusu iddiaların uluslararası organize ve kamu sağlığını tehdit eder nitelikte olduğu gerekçesiyle durumun adli soruşturma gerektiği belirlenerek Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ekim'de ihbarda bulunuldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca ihbar sonrası olayla ilgili soruşturma başlatılan soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...