Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Mart 2017 16:05

Türbe düğün salonuna mı çevriliyor?

Hollanda'nın diplomatik skandalı gündemi değiştirirken, Edirne'de ise başka bir skandal yaşanıyor. CHP'li Belediye, Muhammet Bin Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlunun türbesinin bulunduğu alanı düğün salonu olarak kullanmaya çalışıyor.

Türbe düğün salonuna mı çevriliyor?
chp,belediye,türbe,

CHP'li Edirne Belediyesi'nin Muhammet Bin Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin oğlunun mezarının bulunduğu yere türbe yerine düğün salonu yapacağı, herkesi ayağa kaldırdı. Bülent Gencer Vakfı'nın 14 yıldır yürüttüğü hukuki sürecin ardından türbe için 5500 metre karelik alanın mezarlık olduğu bir çok kurum tarafından tescillenmiş olmasına rağmen CHP’li belediye, bölgeye türbe yerine içinde düğün salonunun da olacağı bir sosyal tesis inşa etti.
59. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un imzasıyla yapılan kazı sonucu bölgenin mezarlıklar alanı olduğu koordinatlarla tespit edilliğini söyleyen gazeteci Halil Derice, şu açıklamayı yaptı: Efendim şuan bulunduğumuz yer Tatarhaniler mezarlığı. Nedir Tatar haniler? Tatar hanlarının defnedildiği mezarlık. Osmanlılar zamanında, Kırım Osmanlı'ya bağlıydı. Orada yeni bir han tayin edildiğinde diğerleri Türkiye'ye getiriliyordu. Belli yerlerde kalıyordu. Kaldıkları yerlerden biri de Edirne'ydi. Edirne'de vefat edenler buraya defnediliyordu. Tabi mezarlık olduğu için aynı zamanda Kadı'lar mezarlığıydı. Osmanlı'nın Edirne'de görev yapan kadılarının defnedildiği yerdir burası. İşte bunlardan bir tanesi de Muhammed bin Kutbüddin İzniki Hazretleri... Zamanında burada türbesi vardı. Bu gördüğünüz bütün mekan mezarlıktı. Tabi mezarlar kaldırılınca o mezarlarla birlikte Muhammed bin Kutbüddin İzniki'nin türbesi de kaldırıldı. Yani Edirne'yi Edirne yapan, Edirne'yi huzur gönüller şehri kilan bir Alım'di evliya bir Zat'tı. onun isminin yaşatılması onun hatırlatılması hem Edirneliler için hem de bütün ülkemiz için elzemdir.''
 

‘’DÖNEMİN KÜLTÜR BAKANI ALİ KOÇ DA TESCİL ETTİ’'

‘’Türbenin eskiden bulunduğu bölgeyi tarif eden bir vatandaş ise, '' Burası koordinatlarla haritacı Yılmaz Bey'in tespitiyle şuanda bu zatın kabri tespip edilmiştir. Dönemin Edirne Valisi Nusret Miroğlu'nun tayin ettiği 6 kişilik bilir kişi heyeti tayin etti. Eski müftülerinden İbrahim Kuşaslı beyefendi geldi bizzat kendisi Muhammed bin Kutbüddin İzniki'nin türbesinin burada olduğunu söyledi.
Buranın daha evvel bilirkişilerden eski kadastro müdürleri ve 6 kişilik heyet tespit etti. Burada bütün daha evvel hamdi sedefçiyle beraber vali nurret Miroğlu imza attılar. Dediler bu zatın türbesi yeri burasıdır. 2005 yılında müraacatı yapıldı burasının. 2005 yılından bu güne kadar çalışmalarımız devam ediyor. Evvela Anıtlar Müdürlüğü’nde daha sonra vefat eden Cengiz Varnatopu’na müracaat edildi. O Anıtlar Kuruluna gönderdi. Anıtlar Kurulu da Müze Müdürlüğüne o da Kültür Müdürlüğüne sevk etti. Kültür Müdürlüğü Ankara’ya bakanlığa sevk etti. Bakanlıkta dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç’un imzasıyla geldi. Burasının komple bu bina dahil Osmanlı Mezar Taşlar Müzesi olsun diye imzasıyla geldi. Sonra Koç’un teklifi sayın Hamdi Sedefçi Belediye Başkanlığı döneminde reddedildi. Daha sonra tekraren 250-300 metre kare alan kazımdı. Bütün kabristanda Muhammed bin Kutbüddin İzniki'nin lahit taşları ortaya çıktı. Ayriyetten Müze Müdürlüğü daha sonra yine kazı yaptı. Bu alanın tamamın kabristan olduğu da tescillendi. Normalde bu bina da tescilli. Dolayısıyla burası tamamen mezarlıktır.‘’
 

‘’BELEDİYE SUÇ İŞLİYOR’’

‘’Mezarlıklar kanununda deniliyor ki; mezarlıklar maksadının dışında kullanılamaz. Edirne Belediyesi tarafından bu bölge için alınan sosyal tesis kararı doğru değildir, suç işliyorlar. Çünkü elimizde bütün belgeler var. Vesikalı mahkeme kararı var, Sayıştay ve Danıştay kararları var. Belediye Başkanı ve belediye yetkilileri suç işliyorlar. Çünkü elimizde bütün belgeler var. Şuanda bu saatten sonra burayı açması suç. Zaten savcılğa suç duyurusunda bulunuldu. Süreç devam ediyor. Buranın Osmanlı Mezar Taşları Müzesi olsun diye müracaatımız var. Bir az önce gazeteci Halil Derice dedi ki; Fatih Sultan Mehmed Han’ın müzesini yapalım biz buna da razıyız.
Biz buraya Muhammed bin Kutbüddin İzniki'nin türbesinin yapılmasını istiyoruz. Ayrıca müze müdürlüğünün hazinesinde bulanan mezar taşlarının burada sergilenmesini istiyoruz. Burası eğer müze olursa, burası Balkanlar’ın merkezi olmakla birlikte; Endonezya’dan, Pakistan’dan, Hindistan’dan, Orta Doğu’dan ve bütün dünyadan buraya ziyaretçi gelecek ve Edirneliler kazanacak. Onun için bu zatın türbesinin buraya yapılmasını arzu ediyoruz. Bizim başka bir beklentimiz yok. 14 seneden beri çalışmamız sürüyor. 14 senedir biz emek verdik. Bütün belgelerimiz elimizde. Sayın valimize rica ettik. Sayın valimiz de olabilir dedi. Biz de bu türbenin yapılmasını, buranın Osmanlı Mezar Taşları Müzesi veya Fatih Sultan Mehmed Han müzesi olmasını arzu ediyoruz.‘’
 

''HUKUKİ SÜREÇ YAVAŞ İŞLİYOR''

Konu ile ilgili hukuki sürecini yavaş işlediğini belirten Avukat Ahmet Faruk Temizkol, ‘’Tamamiyle fecaat durumda. Yaklaşık 15 senedir süren bir mücadele var. Yalnız öncelikle şunu belirteyim. Burada bu mübarek zatın türbesinin yapımı konusunda yer almak benim için büyük bir şeref. Şimdi burada Bayram Bey her türlü belgelerden bahsetti. 1930’lu yllarda başlayan tahribat… Onun üzerine elektirik fabrikası yapıldı. Biz de buraya o zatın türbesinin yapılmasını istiyoruz. 

Türbe düğün salonuna mı çevriliyor?

Türbe düğün salonuna mı çevriliyor?,

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...