Tgrt Haber
06 Ocak 2022 11:54

Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Kazakistan açıklaması: Desteğe hazırız

Türk Devletleri Teşkilatı, Kazakistan'da yaşanan olaylarla ilgili hükümet ve Kazak halkına desteğini açıkladı. Teşkilatın açıklamasında "Kazakistan Hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Kazakistan açıklaması: Desteğe hazırız
Son dakika,Türk Devletleri Teşkilatı,Kazakistan

Türk Devletleri Teşkilatı, Kazakistan'da yaşanan gelişmelerle ilgili dayanışma açıklaması yaptı. Teşkilattan yapılan açıklamada, "Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri, Kazakistan’daki son olaylar ışığında, Kazakistan’da barış ve istikrara verdiğimiz önemi vurguluyor ve üye ülkemiz Kazakistan’la güçlü dayanışmamızı ifade ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

"KAZAK HÜKÜMET VE HALKINA DESTEĞE HAZIRIZ"

Kazak halkının sağduyusu ve normale dönme arzusuna güvenlerini vurgulayan teşkilat üye ülkeleri, "Kazak yetkililerin barışçıl bir şekilde gerginliğin giderilmesi, düzen ve sükunetin yeniden tesis edilmesi kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz. Kazakistan hükümetine ve halkına ihtiyaç duyabilecekleri desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ediyoruz" denildi.

Açıklamada ayrıca olaylarda hayatını kaybedenler için taziye, yaralılar için acil şifa mesajı da yer aldı.

Kazakistan, Türk Devletleri Teşkilatının Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve Özbekistan'la birlikte 5 üyesi arasında yer alıyor. Teşkilatın gözlemci üyeleri arasında ise Türkmenistan ve Macaristan bulunuyor.

Türk Konseyi adıyla 2009'da kurulan örgüt, şu anki adını ise Kasım 2021'de Türkiye'de yapılan zirvede aldı.

KAZAKİSTAN'DA NELER OLUYOR?

Kazakistan hükümeti akaryakıt fiyatlarına zam yapınca ülke genelinde protesto gösterileri başladı. Hafta sonundan itibaren süren gösterilerin ardından hükümetin düşmesine rağmen sular bir türlü durulmadı. Kazakistan'da pek çok devlet binasına saldırı düzenlenirken, ülke genelinde OHAL ilan edildi.

Kazakistan polisi tarafından yapılan açıklamada; hükümet binalarına yapılan baskınlarda çok sayıda göstericinin yaşamını yitirdiği, protestocularla çıkan çatışmalarda can veren polislerin sayısının 12'ye yükseldiği duyuruldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...