Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Haziran 2014 13:09

Türk ordusunun yerli gücü, 'Zıpkın ve Atılgan'

Konya Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'ndaki milli üretim kaideye monteli stinger füze sistemi Atılgan ve Zıpkın'ı görüntüledi.

Türk ordusunun yerli gücü, 'Zıpkın ve Atılgan'
Türk ordusunun yerli gücü, Zıpkın,Atılgan,

Aselsan tarafından üretilen bu sistemin gerektiğinde hareket halinde 5 kilometre menzil ile 3 kilometre irtifada atış yeteneğine sahip olduğunu ifade eden yetkililer, Zıpkın ve Atılgan'ın hedef tespit, teşhis, takip imkanı veren bilgisayar denetimli atış fonksiyonlarına sahip olduğunu kaydetti.
Derlenen bilgilere göre, Türk ordusunda hava savunmasının tarihi Trablusgarp Harbi'nde İtalyan hava filosuna karşı tüfek ve topların hava savunma silahı gibi kullanılmasıyla başlamış, bu uygulama Çanakkale muharebelerinde de görülmüş.
1. Dünya Savaşı'nda ortaya çıkan hava tehdidinin bertaraf edilebilmesi amacıyla ilk uçaksavar silahları 1927 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine alınmış, ardından da yurt içinde çeşitli hassas bölgelerin hava savunması için birlikler kurulmuş.
Hava harp silah araçlarındaki sürekli gelişmeler karşısında TSK da kurduğu birliklerini geliştirmiş, envanterindeki silahları çeşitlendirmiş. Gelişen teknolojiye bağlı olarak Türk savunma sanayi de son yıllarda yaptığı atakla birçok alanda başarılı projeler gerçekleştirerek, hava savunma sınıfı için yeni silahlar üretiyor. Üretilen bu silahlar, belirli testlerden geçtikten sonra TSK'nın envanterine kazandırılıyor.
Aselsan tarafından üretilerek TSK envanterine alınan yerli üretim Zıpkın ve Atılgan hava savunma silah sistemlerinden birer tanesi de Konya'daki Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda konuşlu bulunuyor.
Merkez'de TSK envanterindeki Geliştirilmiş Elle Çalışan Hava Savunma Harekat Merkezi (GEHSM), Oerlikon silah sistemi, yerli imkanlarla üretilen "Atılgan" ve "Zıpkın" füze sistemleri, yine yerli üretim "Kalkan" radarı gibi hava savunma sistemleriyle ilgili uygulamalı eğitimler veriliyor.Merkezde eğitimleri verilen, Türk ordusunun yerli gücü Zıpkın ve Atılgan, gelişmiş fonksiyonlarıyla göz kamaştırıyor. Düşman hava araçlarının korkulu rüyası olan bu sistemler, üstün özelikleriyle dikkat çekiyor.Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Zıpkın ve Atılgan'ın, stinger füzelerinin performansından tam istifade ederek, hava savunma birliklerine, destekledikleri birliklerin manevrasına ayak uydurabilecek hareket kabiliyeti, zırh koruması, her türlü hava ve görüş şartında atış yeteneği kazandırmak maksadıyla üretildiğini belirtti.
5 kilometre menzil ile 3 kilometre irtifada atış yeteneğine sahipAselsan tarafından üretilen bu sistemin gerektiğinde hareket halinde 5 kilometre menzil ile 3 kilometre irtifada atış yeteneğine sahip olduğunu ifade eden yetkililer, Zıpkın ve Atılgan'ın hedef tespit, teşhis, takip imkanı veren bilgisayar denetimli atış fonksiyonlarına sahip olduğunu kaydetti.Atılgan silah sisteminin manevra birliklerinin, Zıpkın'ın ise sabit tesislerin alçak irtifa hava savunmasını sağladığını anlatan yetkililer, "Bu sistemlerle ateşlenen stinger füzeleri, alçak irtifada hava hedeflerini hem sabit hem de hareket halinde etkisiz hale getirir. Bu silah sistemi, üzerinde bulunan elektro-optik algılayıcılar vasıtasıyla her türlü hava ve görüş şartında hedefleri etkin olarak yakalar, takip eder, dost-düşman ayrımı yapar ve uygun mesafede ateş altına alır" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...