Tgrt Haber
22 May 2021 09:50

Türkiye 6 Haziran’da ara seçimlere gidiyor

Türkiye 6 Haziran’da ara seçimlere gidiyor. Vefat ve istifa sebebiyle boşalan muhtarlıklara yeni isimler seçilecek. Pandeminin gölgesinde geçecek seçimlere adayların ilgisi büyük. İl içinde seçmen göçü bile yaşandığı belirtiliyor. Yalova dışında 80 ilde bir belde ile 752 mahalle ve köyde seçim yapılacak.

Türkiye 6 Haziran’da ara seçimlere gidiyor
muhtarlık seçimleri,ara seçim,türkiye,6 haziran seçimleri

Gelecek ayın ilk Pazar günü yüzbinler sandık başına gidecek. Yalova dışında 80 ilde yapılacak. Ara seçimlerde her seçimde büyük sorun olan seçmen göçü tekrar yaşanacak.

Türkiye 6 Haziran’da sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Belde statüsü kazanan Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Güney beldesinde belediye başkanlığı ve meclis üyeliği ile boş bulunan 752 mahalle, köy muhtarlıkları ve ihtiyar heyetleri için vatandaşlar oy kullanma hazırlığındayken her seçimde büyük sorun oluşturan seçmen göçü tekrar gündeme geldi.

Daha önce aday bulma sıkıntısı yaşanan muhtarlıklarda muhtarların sosyal haklarında ve maaşlarında yapılan iyileştirmeler sonucunda aday sayısı çoğaldı. Son seçimlerde İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerden Anadolu şehirlerine seçmen taşınmış ve bu durum seçim sonuçlarını etkilemişti. Tartışma konusu olan ikamet değişikliği yine gündeme geldi. Seçmenler yakınlarını muhtar seçtirebilmek için ikametlerini değiştirmeye başladı.

6 MAYIS’TAN SONRA İKAMET DEĞİŞTİREN OY KULLANAMAYACAK

Vatandaşların oy kullanabilmesi için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği takvime göre hareket etmesi gerekiyor. YSK’nın açıkladığı şartlara göre 6 Mayıs’a kadar kütüğünü oy kullanacağı bölgeye taşıyan seçmen oy kullanabilecekken bu tarihten sonra kütüğünü taşıyanlar ise ara seçimlerde oy kullanamayacaklar.

İL İÇİ GÖÇ FAZLA

17 günlük kapanmada memleketlerine giden seçmenlerin bir kısmının muhtarlık seçimlerine katılmak için ikametlerini taşıdıkları ifade edilirken ara seçimlerde göçün çoğunluğunun şehir içinde olduğu ancak büyük şehirlerden de seçim yapılacak mahallelere ve köylere taşınmalar olduğu belirtiliyor

YENİ TASLAK HAZIRLANMIŞTI

İçişleri Bakanlığı, her seçim döneminde yaşanan ‘seçmen göçünün’ önüne geçmek için geçtiğimiz ay bir taslak hazırlamıştı.  Taslağa göre, seçmenlerin oy kullanabilmesi için sandığa gidecekleri yerde seçim gününden itibaren en az 3 ay önce o köy veya mahallede ikamet etme şartı getirildi. Ayrıca taslakta muhtarlık ve belediye seçimleri de ayrıldı.

Mahalli seçimlerde İstanbul’da 14, Ankara’da da 25 mahallede muhtarlık yarışı yapılacak.

 LGS İLE AYNI GÜN

Seçimin yapılmayacağı tek il Yalova olurken adaylar seçimlerin pandemi döneminde yapılacak olmasından endişe duyuyor. Ayrıca salgının yanında seçimler Liselere Giriş Sınavı ile de aynı güne denk geliyor.

Türkiye 6 Haziran’da ara seçimlere gidiyor

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...