Tgrt Haber
09 Haziran 2021 06:28

Türkiye ABD’nin S-400 teklifini reddetti

14 Haziran’da yapılacak NATO liderler zirvesi öncesi ABD’den Türkiye’ye şaşırtan bir istek geldiği ortaya çıktı.. ABD, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400'leri aktif etmeyeceğine dair yazılı bir taahhüt istedi.. Bunu da ABD’li askerlerin kontrol etmesi önerisinde bulundu.. Türkiye, "Bu egemenlik haklarımızın ihlali" diyerek teklifi reddetti.. İşte detaylar..

Türkiye ABD’nin S-400 teklifini reddetti
Türkiye,ABD,S-400 krizi,

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye’den S-400’ler konusunda yazılı taahhüt istedi. Bununla da yetinmeyerek denetimi de Amerikan askeri uzmanlarının yapmasını önerdi. Türkiye ise egemenliğin ihlali gerekçesiyle ABD’nin bu yakışıksız teklifini reddetti.

Türkiye ve ABD ilişkilerinde s-400 gerilimi devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan İle ABD Başkanı Biden'ın 14 Haziran'da Brüksel'deki NATO Zirvesi kapsamında yapacağı görüşmenin ana gündem maddelerinden birini de S-400 krizi oluşturacak.

Zirve öncesinde Biden yönetiminden Türkiye’ye şaşırtan bir istek geldiği ortaya çıktı. ABD, Türkiye'den S-400'leri aktif etmediğine ve etmeyeceğine ilişkin yazılı bir taahhüt istedi. Bu yazılı taahhüdün, Türkiye'ye yönelik yaptırımların son bulması için Kongre'ye sunulması planlandı. S-400'lerin aktif edilmediğinin denetiminin ise, Amerikan askeri uzmanları tarafından yapılması talep edildi. Bu denetim formülünün de taahhütte yer alması istendi.

"TEKLİF EGEMENLİK HAKLARIMIZI İHLAL EDİYOR"

Amerikalı yetkililerin bu teklifine Türkiye doğrudan red cevabı verdi. Türkiye her şeyden önce egemenlik haklarının ihlali olacağını belirterek ABD'nin teklifini kabul etmedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...