Tgrt Haber
12 Haziran 2021 11:45

Türkiye doğal gaz çıkarmak için ABD'li şirketlerle işbirliği yapıyor iddiası

Türkiye, Karadeniz'de keşfettiği doğal gaz rezervini kendi başına çıkaracakken Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, ABD'li şirketlerle işbirliği yapılacağını iddia etti.

Türkiye doğal gaz çıkarmak için ABD'li şirketlerle işbirliği yapıyor iddiası
türkiye,amerika,doğal gaz,karadeniz

Karadeniz'de keşfedilen doğal gaz hakkında bilgili olan bir Türk yetkili'nin Reuters'a anlattıklarına göre, Türkiye'nin Karadeniz'deki hidrokarbon keşifleriyle ilgili verileri ABD'li enerji şirketleri Chevron ve Exxon Mobil ile gazın çıkarılmasında olası işbirliği öncesinde paylaştığını söyledi. 

TÜRKİYE KENDİ BAŞINA GELİŞTİRECEKTİ

Türkiye geçen yıl dünyanın en büyükleri arasında yer alan tahmini 540 milyar metreküplük alanı kendi başına geliştireceğini ifade etmişti. Bu nedenle herhangi bir Amerika ya da Rusya şirketleriyle resmi bir çalışma söz konusu değildi. 

Türkiye'nin Akdeniz'deki doğal gaz keşifleri, Avrupa Birliği ve ABD ile açık deniz hakları konusunda gerilimi artırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin nihayetinde net ihracatçı olmaya kararlı olduğunu söyledi. 

Ülke şu anda tükettiği gazın neredeyse tamamını yıllık olarak ithal ediyor ve enerji ithalatında dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla son yıllarda kıyılarında hidrokarbon kaynakları arayışını hızlandırdı. Ülke her yıl 45 bcm ila 50 bcm arasında doğal gaz tüketiyor ve bunun için 12 milyar ila 15 milyar dolar ödüyor. Bu geçen yıl gaz 48,1 bcm ithal üçüncü Rusya'dan oldu hangi bir yıl önce, 6% kadar.

ABD'Lİ ŞİRKETLERLE İŞBİRLİĞİ İDDİASI

Erdoğan, geçen yılki seçimlerden bu yana ABD Başkanı Joe Biden ile Pazartesi günü ilk görüşmesini yapacak. Enerji işbirliği, Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alması da dahil olmak üzere NATO müttefikleri arasındaki anlaşmazlıkları hafifletmeye yardımcı olabilir.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters'a konuşan Türk yetkili, şimdiye kadar hükümetin gaz keşiflerinde yabancı şirketlerin çıkarlarına soğuk davrandığını söyledi. Yetkili, Türkiye'nin devlet enerji şirketine atıfta bulunarak, “Ama şimdi... Exxon Mobil ve Chevron, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile görüştü ve keşifle ilgili veriler aldı” dedi.

Enerji bakanlığı Cuma günü yorum yapmadı. Chevron ve Exxon Mobil şirketleri de konuya ilişkin açıklama yapmayı reddetti.
 
Türk yetkili, "İki şirket teknik verileri gözden geçirdi ve bu alanda birlikte çalışmak için daha fazla zaman ayırmaya karar verdi" dedi.

DAHA FAZLA DOĞAL GAZ BEKLENİYOR

Erdoğan, geçen hafta Sakarya sahasında fazladan 135 milyar metreküp gaz olduğunu ve toplamı 540 milyar metreye çıkardığını söyleyerek bulunan gaz tahminini iki katına çıkardı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bu hafta bir panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji arama ekibi sahanın jeolojik yapısını iyi biliyor ve “daha fazla (gaz) keşif olacağından çok daha emin” dedi. Dönmez, Türkiye'nin Karadeniz rezervlerinden yıllık 15 bcm ile 20 bcm arasında doğal gaz üretimi gördüğünü de sözlerine ekledi. “Saha için 25 yıllık bir operasyon planı öngördük” dedi.

Yetkili, Türkiye'nin Karadeniz'de "çok daha fazla" gaz olduğuna inandığını söyledi. Orada ve Doğu Akdeniz'de çalışmalar devam ederken ABD'li şirketlerle "işbirliği kurulabilir ve bir anlaşmaya varılabilir" dedi.

''İŞBİRLİĞİ MANTIKLI''

İstanbul'daki Kadir Has Üniversitesi'nden araştırmacı John Bowlus, “Türkiye Petrolleri, teknik ve finansal nedenlerle alanı geliştirmek için bir konsorsiyuma katılmak zorundayken, jeopolitik, gerçekte seçtiği şirkette önemli bir faktördür” dedi. Chevron ile işbirliğinin, İsrail'in açık deniz gaz gelişimine katılımı göz önüne alındığında mantıklı olduğunu ekledi. Bowlus, Karadeniz'de Türk sularına bitişik ve Sakarya sahasının yakınında bir Rumen bloğu işlettiği göz önüne alındığında Exxon'un "her zaman olası göründüğünü" söyledi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...