Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Temmuz 2021 15:39

Türkiye harekete geçti! Sınıra 295 kilometre duvar

Türkiye-İran sınır güvenliğinin sağlanması, yasa dışı geçişler ile kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesi ve teröristlerin sızmasının engellenmesi amacıyla 295 kilometrelik sınır hattının tamamına duvar örülecek

Türkiye harekete geçti! Sınıra 295 kilometre duvar
Türkiye,İran,,sınır,

Türkiye, İran sınırına duvar örmek için harekete geçti. Ağrı sınırında başlayan 64 kilometrelik modüler duvar inşaatı devam ediyor. Yıl sonuna kadar 64 kilometrelik duvarın yapımı tamamlanması beklenirken, Duvarın örüleceği 3 etapta da kazı ve dolgu çalışmalarının sürüyor. 

58 GÖZETLEME KULESİ İNŞA EDİLİYOR

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, yaptığı incelemede İran yetkilileriyle duvarın örüleceği yer konusun da ortak mutabakata varmak için çalışmalar başlatıldığını söyledi. Bilmez, “Derinliği 4, genişliği 4 metre olan hendek kazılıyor ve bu hendeklerin girişine jiletli tel çekiliyor. Şu ana kadar 110 kilometrelik hendek kazımı gerçekleştirildi. 30 kilometre hendek kazımı için de yüklenici firmalar sahada çalışmalarını sürdürüyor. Bir 30 kilometre kadar hendek kazımını da Valilik olarak biz gerçekleştireceğiz. Yılsonuna kadar hendek uzunluğumuzu 160 kilometreye kadar çıkartacağız. Ayrıca sınırımızda jiletli tel takviyesi yapılıyor ve sınır hattında 58 gözetleme kulesi inşa ediliyor. 45 tane de haberleşme kulesi. Kulelere termal kamera, radar, sensör ve atış kontrol sistemi monte edilecek. Bunların belli bir kısmı tamamlandı. Yılsonuna kadar bunlar da devreye alınmış olacak” ifadelerini kullandı

500 KORUYUCU ALINACAK

Sınır güvenliğinin sağlanması için takviye birlikler gönderilirken 500 askeri personel Çaldıran’da 250 askeri personel ise Saray bölgesinde görev yapacak. Ayrıca sınır hattının hemen gerisinde sürekli devriye gezen, nöbet tutan jandarma ekipler de Elazığ, Bingöl, Muş ve Kars'tan da 3 bölük bir tabur görevlendirildi. Sınırda ayrıca açılan ilan ve alımın ardından 500 korucu görev yapmaya başlayacak. Sınır güvenliğini için tüm kurumların seferber olduğunu, İHA ve SİHA'lardan da 24 saat esasına göre yararlandıklarını vurgulayan Bilmez, elde edilen görüntülerin ilgili birimlerce paylaşıldığını dile getirdi. Bilmez, geçen yıl yaklaşık 105 bin düzensiz göçmeni ya sınır hattında engelledikleri ya da içerde yakaladıkları bilgisini paylaştı.

Türkiye harekete geçti! Sınıra 295 kilometre duvar

SINIR HATTININ TAMAMINA DUVAR ÖRÜLECEK

Van'ın İran'a olan sınırının tamamına duvar örüleceğini belirten Bilmez, şöyle devam etti:
"64 kilometrenin yıl sonuna kadar bitmesini öngörüyoruz. Ama 63 kilometrelik bir ihale hazırlığı da var. Bu sene içinde ihale edilmesini bekliyoruz. 295 kilometrelik sınırımızın tümünün duvarı önümüzdeki yıllar içinde örülecek. Iğdır ve Ağrı tarafında duvar örme işi hemen hemen bitti. Van ve Hakkari de duvar örülüyor. 64 kilometrelik bölümün inşaatı devam ediyor. 63 kilometrelik kısmı da ihale edilirse yer teslimini yaparız. Sisli, görüntü alınamayacak anlarda göçmenler dere yataklarından İran'daki köylerden buradaki köylere aktarılıyor. Birliklerimiz buraları kontrol altında tutuyor. Dere yataklarında geçişlerin olabileceği yerlere hendek kazılıyor, jiletli tel çekiliyor. Daha önce İran'la sınırımız karakollar ve kulelerde nöbet tutma şeklinde muhafaza ediliyordu. Fiziki sistem olarak sadece jiletli tel vardı. Ama 2019'dan bu yana önemli çalışmalar yapıldı. Yavaş yavaş çalışmaların sonuçlarını almaya başlayacağız. Birliklerimiz güçlendiriliyor, takviye birlikler gönderiliyor hem de fiziki önlemler artırılıyor. Bir yıl içinde 76 lego ve monoblok kule kuruldu. 28 kulenin kurulumu devam ediyor. 44 karakolumuz var. İhtiyaç olan yerlerde karakol ve kule desteği veriliyor. Sınırın namus olduğu bilinciyle 24 esasına göre görev yapıyor arkadaşlarımız ve teknolojik imkanları da en üst seviye de kullanıyor. İran tarafında da eskiyle kıyaslandığında karakol ve yol yapımı konusunda da bir artış olduğunu görüyoruz.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...