Tgrt Haber
08 Haziran 2021 23:38

'Türkiye, NATO askerleri çekildikten sonra Afganistan'da kalmak istiyor' iddiası

NATO askerlerinin 11 Eylül'de Afganistan'dan çekilmesinin ardından, Türkiye'nin Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı koruma ve işletme teklifi yaptığı öne sürüldü.

'Türkiye, NATO askerleri çekildikten sonra Afganistan'da kalmak istiyor' iddiası
türkiye,afganistan,asker,havalimanı

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, NATO toplantısında 11 Eylül'den itibaren Afganistan'dan geri çekilme hususunda uzlaşmıştı. Şimdiye kadar ABD askerlerinin yarısı bölgeden çekilirken, Türkiye'den sürpriz bir teklif geldiği belirtildi.

İngiliz haber ajansı Reuters'un iddiasına göre; Türkiye, NATO birliklerinin Afganistan'dan çıkması sonrası oluşacak güvenlik boşluğunu önlemek için başkent Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı koruma ve işletme teklifinde bulundu. Haberde söz konusu gelişmenin 14 Haziran'da Brüksel'de düzenlenecek NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında ele alınacağı vurgulandı.

ABD TEKLİFE OLUMLU BAKIYOR

ABD'li etkililer ise teklifi olumlu karşıladıklarını fakat Ankara'nın bu görev için “çok fazla koşul ön sürdüğünü" söyledi. Yetkililer, iki ülke arasındaki diğer anlaşmazlıklar nedeniyle ABD'de Türkiye'nin güvenilirliğine dair bazı endişeler de bulunduğunu ancak Washington'ın bu teklifin hayata geçirilmesinin bir yolunu bulacağını belirtti.

TÜRK YETKİLİLER: ASKER SAYIMIZ ARTIRILABİLİR

Reuters'a isim vermeden konuşan Türk yetkililer de, Ankara'nın bu öneriyi mayıs ayında, ABD ile NATO müttefiklerinin 11 Eylül'de çekilme kararı aldığı NATO toplantısında paylaştığını anlattı. Bir yetkili, ABD ile Türkiye'nin bu görev için olası gereklilikleri görüştüğünü, Washington'ın bunlardan bazılarını ele almayı kabul ettiğini söyledi.

Yetkili, "ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararının ardından Türkiye, Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlamayı teklif etti. Bu çerçevede, NATO ve ABD ile görüşmeler yapılıyor" dedi.

Türkiye'nin şu anda Afganistan'da, NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme kapsamında 500'den fazla askeri bulunuyor. Reuters'a konuşan Türk yetkili, havalimanı misyonunun kabul edilmesi halinde bu sayının artırılmasının gerekeceğini ekledi.

HULUSİ AKAR KALMA SİNYALİ VERMİŞTİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün, "Bizim şartlara bağlı olarak Afganistan’da kalma niyetimiz var. Şartlarımız nedir? Siyasi, mali ve lojistik destek. Bunlar yapıldığı takdirde biz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda kalabiliriz. Şartlarımızla ilgili cevabı bekliyoruz" demişti.

GÖZLER ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞMESİNDE

NATO ülkelerinin liderleri, önümüzdeki pazartesi Brüksel'de bir araya gelecek. Türkiye'nin Kabil önerisinin hem NATO Liderler Zirvesi'nde, hem de Erdoğan-Biden görüşmesinde gündeme geleceği belirtiliyor. Öte yandan Biden, başkan seçilmesinden bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilk kez bu zirvede bir araya gelecek.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, görüşmenin başlıkları arasında Doğu Akdeniz, Suriye, İran, Afganistan ve insan hakları konularının olacağını dile getirmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...