Tgrt Haber
03 Ocak 2014 09:04

Türkiye Noterler Birliği'nden açıklama

Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tutar, Noterlik Bilgi Sistemi'nin çökmesi nedeniyle noterlerdeki tüm işlemlerin durduğu iddiasının doğru olmadığını açıkladı.

Türkiye Noterler Birliği'nden açıklama
türkiye noterler birliği, yunus tutar, noterler birliği açıklama,

Yunus Tutar, yaptığı yazılı açıklamada, yasal mevzuat çerçevesinde 1 Ocak 2014 itibariyle Türkiye genelindeki tüm noterliklerde yapılan işlemlerin standart hale getirilmesi, elektronik ortamda kaydedilmesi, Vekalet–Azil Bankası uygulamalarına geçilmesi amacıyla Noterlik Bilgi Sistemi programının devreye alındığını ve ikinci aşamada e-imzalı Merkezi Arşiv Sistemi uygulamasının hayata geçirileceğini belirtti. Noterlik Bilgi Sistemi'nin test için 4 Nisan'dan 31 Aralık 2013'e kadar tüm noterliklerde pilot uygulama olarak kullanıldığını, bugün de pilot uygulamadan bin 771 noterlikte gerçek uygulamaya geçildiğini kaydeden Tutar, şöyle devam etti:
"Bu uygulama internet bağlantısı olduğunda merkezle haberleşerek, bağlantı olmadığında ise kendi başına çalışmasına devam edebilmekte, bağlantı kurulduğunda ise gerekli verileri otomatik olarak merkezle paylaşabilmektedir. Sistemin devreye alındığı gün merkezdeki sistemlerin kendi aralarındaki iletişim kanallarında çıkan sorun nedeniyle arşivleme veri tabanlarında belli zaman aralıklarında yavaşlama meydana gelmiş, sorun giderildikten sonra sistemler normal çalışmasına devam etmiştir. İddia edildiği üzere, Noterlik Bilgi Sistemi'nin çökmesi nedeniyle noterlerdeki tüm işlemlerin durduğu ve öğle saatlerinden bu yana tüm noterlerde işlem yapılamadığı gibi bir durum söz konusu değildir. Aksine, bugün mesai başlangıç saatinden öğlen tatiline kadar 25 bin 835, öğlen tatilinden sonra 31 bin 751, böylelikle gün içerisinde toplam 57 bin 586 noterlik işlemi gerçekleştirilmiştir." Tutar, Noterlik Bilgi Sistemi programı ve devamında uygulamaya açılacak Merkezi Arşiv Sistemi ile noterliklerde geçirilen zamanın azaltılması, noterlik işlemlerinin kolaylaşması ve yapılan işlemlerde belge kontrolünün daha kolay hale gelmesinin hedeflendiğini bildirdi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...