Tgrt Haber
01 Haziran 2021 19:18

"Türkiye olarak üçlü iş birliğine varız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesel olarak Gürcistan ve Azerbaycan'la beraber üçlü iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

"Türkiye olarak üçlü iş birliğine varız"
cumhurbaşkanı,recep tayyip erdoğan,gürcistan,başbakan,Garibashvili

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ile ortak basın toplantısı düzenledi.

"TÜRKİYE SON 14 YILDA GÜRCİSTAN'IN EN BÜYÜK TİCARİ ORTAĞI"

İki ülke arasındaki konuları görüşme fırsatı bulduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, son 14 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticari ortağıdır. Ticaret hacmimizde 2020 biraz daralma olsa da hedefimizi şimdi 3 milyar dolara ulaşma olarak belirledik ve buna göre de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Serbest Ticaret Anlaşmamızın kapsamının genişletilmesi amacıyla müzakerelerimizi sürdürüyoruz. Ticaretimizi kolaylaştıracak ve gümrük işlemlerini hızlandıracak düzenlemeler üzerinde de çalışacağız" ifadelerini kullandı.

"ENERJİ GÜVENLİĞİ İÇİN GAZ KORİDORU OLUŞTURDUK"

Türk firmalarının Gürcistan'da enerji başta olmak üzere farklı sektörlerde 213 milyon dolarlık yatırımının olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Komşumuz Gürcistan'la bölgemizin çehresini değiştiren büyük projelere birlikte imza attık. Enerji güvenliği konusunda stratejik önemi haiz Güney Gaz Koridorunu oluşturduk. Bağlantı mekanizmalarının ve kombine ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi bölgesel kalkınma açısından çok çok önemlidir. Bu kapsamda, Türkiye üzerinden Kafkasya ve Orta Asya'yı aşarak Çin'e kadar ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimini hayata geçirdik. Demir İpek Yolu güzergahının da parçası olan Bakü-Tiflis-Kars demir yolundan ihracat trenlerimiz, Rusya ve Çin'e sefer düzenliyorlar. Marmaray'la Avrupa'ya bağlayarak ticari potansiyelini artırdığımız bu tren hattının daha etkin çalışması için görüş alışverişinde bulunduk."

"Türkiye olarak üçlü iş birliğine varız"

"TÜRKİYE OLARAK ÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİNE VARIZ"

Başbakan Garibashvili ile bölgesel sorunlar hakkında da fikir alışverişi yaptıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye, Gürcistan'ı bölgesel iş birliğinin anahtarı olarak görüyor. Bölgesel sahiplenme ve kapsayıcı bölgesel iş birliği zaviyesinden müşterek çalışmalar yapabileceğimize inanıyorum. Azerbaycan'la üçlü iş birliğimiz bu bakımdan önemlidir. Bunun yanında özellikle de Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan böyle bir üçlü iş birliği veya Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş birliği, bütün bunlara Türkiye olarak varız. Bu yıl içerisinde de Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızın Dışişleri Bakanlarımızın belirleyeceği bir tarihte yapma kararlılığını ortaya koyduk. Mevcut mekanizmalarımızı kararlı bir şekilde, ideal bir şekilde ortaya koyarak adımlarımızı atacağız."

"TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR DOST"

Erdoğan'dan sonra konuşma yapan Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ise Türkiye'nin kendileri için stratejik ortak olduğunu belirtip, "Gürcistan için Türkiye'nin önemi çok büyük. Türkiye Gürcistan için yıllardır bir numaralı stratejik ve ticari partnerimiz" dedi.

Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars ve Bakü-Tiflis-Ceyhan gibi ortak projeleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Garibashvili, "Bugünkü görüşmenin çok verimli geçtiğini ve iki ülkenin gündeminde yer alan güncel konuları ele aldığımızı söylemek isterim. Türkiye olarak tüm format ve düzeylerde Gürcistan'ın egemenliğini desteklediğiniz, desteğinizi esirgemediğiniz için ayrıca Gürcistan'ın NATO'ya üyeliğini desteklediğiniz için teşekkür ederim" diye görüş belirtti.

"AYNI KADERİ PAYLAŞIYORUZ"

Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan'ın bölgede aynı kaderi paylaştığının altını çizen Başbakan Garibashvili, "Aramızda güçlü bağların, güzel iş birliği ve dostluğun olması takdire şayan. Ortak gayretlerimizle ikili, üçlü ve çok taraflı formatları geliştirebilmemiz için güzel temellerin bulunduğunu söylemek istiyorum" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...