Tgrt Haber
04 Eylül 2021 08:33

Bağdat'ta Türkiye-Suriye teması: İstihbarat başkanları görüşecek

Türkiye ile Suriye tarihi bir görüşmeye hazırlanıyor. Irak’ın başkenti Bağdat’ta MİT Başkanı Hakan Fidan ile Suriye Suriye Ulusal Güvenlik Başkanı Ali Memlük görüşme gerçekleştirecek. Görüşmenin öncelikli gündem maddelerini PKK ve göçmenlerin oluşturulacağı belirtilirken Bu adım, diplomatik kanalları açabilir; yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.

Bağdat'ta Türkiye-Suriye teması: İstihbarat başkanları görüşecek
türkiye,suriye,ırak,bağdat,hakan fidan,ali memlük

Iraklı güvenlik unsurlarına yakın kaynaklar tarafından ortaya atılan iddiaya göre Irak’ın başkenti Bağdat’ta Suriye Ulusal Güvenlik Başkanı Ali Memlük ile Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan arasında tarihî bir görüşme gerçekleştirilecek. MİT Başkanı Fidan ile Suriye Ulusal Güvenlik Başkanı Memlük’ün yapacakları görüşmenin iki ülke arasında “yeni bir sürecin başlangıcı olabileceği” belirtiliyor.

Türkiye Gazetesi’nin Yılmaz Bilgen’in haberine göre iddia yetkili isimler tarafından doğrulandı. Yakın bir tarihte gerçekleşecek olan görüşmede masada önemli konu başlıklarının olacağı belirtildi.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK

Bağdat görüşmesi için Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ‘yeni bir sürecin başlangıcı olabilir’ değerlendirmesini yaptı.

Türkiye-Suriye ilişkilerinin 2011 yılında Suriye’de çıkan iç savaşın ortalarında koptuğunu ve her iki tarafına maddi manevi büyük kayıpları olduğunu belirten İsmail Hakkı Pekin, son birkaç yıldır sürecin İran ve Rusya gibi  aracı ülkeler üzerinden yürütülmesinin çok fazla bir anlamı kalmadığını söyledi. Hakan Fidan ile başlayan sürecin diplomasi ve siyaset kanallarını kesinlikle yeniden aktif hale getireceğini belirten İsmail Hakkı Pekin, “Yeni bir dönem başlayacak” şeklinde görüş belirtti.

ÖNCELİKLİ KONU BAŞLIKLARI: GÖÇ VE PKK

Hakan Fidan-Ali Memlük görüşmesinin en önemli konu başlıkları Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Pekin’e göre PKK ve göç meselesi olacak. Pekin, göç ve PKK konularıyla birlikte Türkiye’yi yakından ilgilendiren Dera ve İdlib gibi bölgelerin de bu görüşmede mutlaka ele alınacağını ve yeni bir yol haritası belirleneceğini söyledi. Bu sürecin Suudi Arabistan, Mısır ve BAE ile yürütülen olumlu ilişkiler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Pekin, “Bağdat temasını çok daha güçlü adımlar izleyecek” dedi.

SURİYE İLE MOSKOVA’DAN SONRA İKİNCİ TEMAS

ABD’nin bölgedeki varlığı ve çekileceği yönünde yapılan açıklamalar açısından da MİT Başkanı Hakan Fidan ve Suriye İstihbarat Şefi Ali Memlük arasındaki görüşme kritik önem taşıyor. Türkiye ve Suriye istihbarat birimlerinin en yetkili iki ismi Hakan Fidan ve Ali Memlük en son 2020’de Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan bir görüşmede bir araya gelmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...