Tgrt Haber
04 Ağustos 2021 12:53

Türkiye'den ABD'ye Afgan göçü tepkisi: Sorumsuz kararı kabul etmiyoruz

Amerika Birleşik Devletleri bazı Afganların Türkiye dahil üçüncü ülkeler üzerinden ABD’ye göç başvurusu yapabilecekleri açıkladı. Bu açıklamaya Türkiye’den tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin yeni bir göç krizini üçüncü bir ülke adına üstlenecek kapasitesinin bulunmadığı vurgulandı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun da “Türkiye kimsenin bekleme odası değildir, olmayacaktır” dedi.

Türkiye'den ABD'ye Afgan göçü tepkisi: Sorumsuz kararı kabul etmiyoruz
ABD,,dışişleri bakanlığı,,türkiye,,afgan,,göç,,mülteci,,afgan göçü,

ABD Afganlar için Türkiye’yi bir göç rotası olarak gösterdi. Türkiye’den ABD’nin bu kararına tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye olarak, ABD’nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı kararı kabul etmiyoruz.” açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı binlerce Afgan’ın ABD’ye mülteci olarak yerleşme şansına sahip olacağını açıklamıştı. Afganların başvurularının işlenmesi için 12 ile 14 ay boyunca 3. bir ülkeye giderek beklemesi gerekiyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı göçmenlerin bir kısmının Pakistan’a, bir kısmının da İran üzerinden Türkiye’ye gidebileceklerini açıklamıştı.

DIŞİŞLERİ'NDEN ABD'YE "GÖÇ" TEPKİSİ

ABD’nin göç açıklamasına Türkiye’den tepki geldi. Türkiye’nin yeni bir göç krizini üçüncü bir ülke adına üstlenecek kapasitesinin bulunmadığı vurgulanan açıklamada Dışişleri Bakanlığı, “Ülkemiz, hiçbir durumda üçüncü ülkelerin uluslararası sorumluluklarını devralmayacak, kanunlarımızın üçüncü ülkeler tarafından kendi amaçları için kötüye kullanılmasına izin vermeyecektir” ifadelerine yer verdi.

ALTUN'DAN ABD'YE "GÖÇ" TEPKİSİ

ABD’nin kararına bir tepki de İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan geldi. “ABD’nin Afgan vatandaşlarına yönelik çağrısını endişeyle karşılıyoruz” diyen Altun “Türkiye kimsenin bekleme odası değildir, olmayacaktır” dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Türkiye ve ABD arasında Afgan göçü ile ilgili gizli bir anlaşma olduğunu iddia etmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan Kılıçdaroğlu’na tepki geldi.

SOYLU'DAN KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ

Muhalefet Partisi Genel Başkanı’nın; yeni belirlediği siyasi ikbal uğruna, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne, Sayın Cumhurbaşkanımıza, göç meselesi ile ilgili olarak sahada çalışan idari, sivil ve kolluk olmak üzere tüm personelimize iftira atan bu yaklaşımını kınıyor ve acilen hidayet diliyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...