Tgrt Haber
13 May 2022 07:42 - Güncelleme : 13 May 2022 08:13

Türkiye'den Batı'ya mülteci tepkisi: Esad dönüşü zorlaştırıyor, yeni bir göçü kaldıramayız

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündemdeki ‘Suriyeli meselesine’ ilişkin açıklamalarda bulundu. Mültecilerin dönüşünü Esad rejiminin zorlaştırdığını belirten ve "Türkiye yeni bir mülteci akımını kaldıramaz" diyen Sözcü Kalın, Batı'ya üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediği için tepki gösterdi.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Türkiye'den Batı'ya mülteci tepkisi: Esad dönüşü zorlaştırıyor, yeni bir göçü kaldıramayız

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye Gazetesi’nden Ebru Karatosun’a gündemdeki ‘Suriyeli meselesine’ ilişkin açıklamalarda bulundu. Mültecilerin geri gönderilmesine ilişkin, 11 yıldır devam eden savaş nedeniyle Suriye’de istikrarın henüz sağlanamadığını belirten Sözcü İbrahim Kalın, Suriyelilerin güvenli geri dönüşünü ülkedeki terör örgütlerinin varlığı ve Esad rejiminin uygulamalarının zorlaştırdığını söyledi.  

“BATI DAHA FAZLA GÖRMEZDEN GELEMEZ”

Onurlu, güvenli ve gönüllü şekilde Suriyelilerin ülkelerine geri dönmeleri için Türkiye başından beri elinden gelen gayreti gösterdiğini belirten Sözcü Kalın, bu meselenin sadece Türkiye’nin sorumluluğunda olmadığını, Avrupa Birliği’nden ABD’ye, Rusya’dan İran’a kadar tüm ülkelerin kolektif çalışmasını gerektiren bir konu olduğunu belirterek şunları dile getirdi: Batı ülkeleri, çeşitli bahaneler üreterek bu sorunu daha fazla görmezden gelemezler. Brüksel’deki temaslarımızda Sayın Cumhurbaşkanı’mızın uygulanabilir bir yol haritası ortaya koymasına rağmen sorunun çözümünde mesafe kat edilemedi. Ne yazık ki ne 18 Mart mutabakatının yenilenmesi konusunda, ne de Suriyeli mültecilere yapılan mali yardımların arttırılması konusunda somut adımlar atılmadı.

‘TÜRKİYE YENİ BİR MÜLTECİ AKIMINI KALDIRAMAZ’

Türkiye’nin yeni bir mülteci akımının kaldıracak durumda olmadığının altını çizen ve sorunun yerinde çözülmesi için çabalarının geniş bir zeminde devam ettiğini vurgulayan Sözcü Kalın, “Biz ne temel insani değerlerimizden vaz geçeriz ne de ulusal çıkarlarımızı tehlikeye atarız. Hakkaniyet ve külfet paylaşımı temelinde insani, vicdani, hukuki ve meşru çözümleri hayata geçirmek için çalışıyoruz ve bu çalışmalarımız da devam edecek” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...