Tgrt Haber
14 May 2022 11:20 - Güncelleme : 14 May 2022 11:31

Türkiye'nin eline tarihi fırsat geçti: Veto kozuyla İskandinavlara ceza, Batı'ya geri adım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine Yunanistan hatasını örnek verip ‘olumlu bakmıyoruz’ diyerek veto sinyali verdi. Türkiye'nin elindeki veto kozuyla terörü destekleyen İskandinav ülkelerini cezalandırabileceğini belirten uzmanlar, veto kartı sayesinde AB üyeliği, KKTC’nin tanınması ve yaptırımların kaldırılması gibi konularda Batı’nın geri adım atmasını sağlayabileceğine de işaret ediyor.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Türkiye'nin eline tarihi fırsat geçti: Veto kozuyla İskandinavlara ceza, Batı'ya geri adım

Ukrayna’nın işgali sonrası Finlandiya ve İsveç, umut olarak NATO üyeliğine sarıldı. Bu iki ülke de üyelik başvurusu hazırlığında. Ancak, Türkiye veto kartını açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizden önceki yönetimler Yunanistan için NATO konusunda yanlış yaptı. Yunanistan’ın NATO’yu arkasına alıp takındığı tavrı biliyoruz. Bu konuda ikinci yanlışı yapmak istemiyoruz” dedi.

MECLİSLERİNDE TERÖRİST VAR

İskandinav ülkelerinin terörle bağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Adeta terörist misafirhanesi gibiler. PKK’sı, DHKP-C’si İsveç’te. Hollanda’ya yuvalanmış. Hatta parlamentolarında yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil” diye konuştu. ABD’nin YPG’ye yaptırım muafiyeti için de Erdoğan, “Kabullenmemiz mümkün değil” yorumunu yaptı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’YA TERÖR CEZASI

Türkiye’nin de NATO'ya üye tüm ülkeler gibi elinde veto kozu olduğuna işaret eden uzmanlar, teröre karşı verdikleri destekten dolayı Ankara'nın Finlandiya ve İsveç’i cezalandırabileceği görüşünde.

VETO İLE BATI’YA GERİ ADIM ATTIRABİLİR

Uzmanlar ayrıca, Türkiye’nin veto kartını kullanarak AB üyeliği, KKTC’nin tanınması, Türkiye’ye yönelik bütün yaptırımların kaldırılması gibi konularda Batı’nın geri adım atmasını sağlayabileceğine de işaret ediyor.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1525163391496736768

TERÖRÜ DESTEKLEYENLERE ‘EVET’ BÜYÜK HATA OLUR

Güvenlik ve terör uzmanı emekli istihbarat albayı Coşkun Başbuğ, gündemdeki konuya ilişkin Türkiye Gazetesi’ne konuştu. Bu tür kozların ülkelerin eline çok nadir geçeceğine dikkat çeken Başbuğ, Yunanistan konusunda Türkiye’nin elindeki en büyük kartın ‘veto hakkı’ olduğunu belirterek, “12 Eylül yapısı, Yunanistan’ı NATO’ya dâhil ederek başımıza dert etti. İsveç ve Finlandiya teröre doğrudan destek veren ülkeler. Bugün İsveç yapımı birçok silahı PKK’nın üzerinde görüyoruz. Şimdi biz İsveç'in NATO’ya üyeliğine ‘evet’ dersek, hak ettiği dersi vermemiş oluruz. Cumhurbaşkanı’mızın bu konudaki çıkışı çok anlamlı. Bu açıklamayı destekliyorum” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...