Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Ağustos 2019 13:31

Türkiye'nin 80 milyon yıllık lav sütunlarına yoğun ilgi

Bartın'ın Güzelcehisar sahilinde bulunan 80 milyon yıllık lav sütunları, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Bartın Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, dünyada sadece Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya'da, Türkiye'de ise Bartın'da bulunan lav sütunlarının turizme kazandırılmasıyla 2 yılda 150 bin turisti ağırladıklarını söyledi.

Türkiye'nin 80 milyon yıllık lav sütunlarına yoğun ilgi
bartın

Güzelcehisar sahili, denizi ve yeşil doğasının yanı sıra 80 milyon yıllık lav sütunlarıyla da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Dünyada Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya'da, Türkiye'de ise sadece Bartın'da bulunan lav sütunlarının turizme kazandırılması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2 yıl önce, Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi'ni başlattı.

Projeyle birlikte lav sütunlarının ziyaretçiler tarafından daha rahat gezilebilmesi için ahşap yürüyüş yolları, seyir terası ve iskele yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da 'Tabiat Anıtı' ilan ettiği bölge, seyir terasında ve yürüyüş yolunda gezen turistler tarafından ilgi görüyor. Özellikle Ankara, Karabük ve Zonguldak gibi çevre illerde yaşayanlar yaz aylarında lav sütunlarını ziyaret ediyor.

2 yılda 150 bin kişi ziyaret etti

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, lav sütunlarının turizme kazandırmasının ardından 2 yılda 150 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini söyledi. Bölgenin doğasıyla Karadeniz'in en güzel yerlerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Dursun, "Burası Bartın'a 17 kilometre uzaklıkta doğa ile tarihin iç içe olduğu yemyeşil orman örtüsüyle denizin bütünleştiği 80 milyon yıllık lav sütunları.

Burada beşgen ve altıgen şeklinde sütunlar oluşmuş. Lav sütunların genişliği 50 ile 100 santimetre, uzunluğu ise 100 metre civarındadır. Dünyada 3 tane daha vardır. Türkiye'de sadece Bartın'da bulunmaktadır. Bu lav sütunlarının bir özelliği de diğer lav sütunlarının dikey olması, bizimkilerin ise hem dikey hem yatay olmasıdır. 2 yıl önce burayı turizme açtık. Bu sürede 150 bin kişi burayı ziyaret etti .Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. İkinci etap çalışmamız da sürüyor. İnsana değer veren bir anlayışla burada değişik aktiviteler uygulayarak çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

Batı Karadeniz'in yeni gözdesi

Almanya'dan tatile gelen Hüseyin Durmuş, Güzelcehisar'ın Batı Karadeniz'in yeni gözdesi olacağını ifade ederek, "Biz de buraya gelirken bu kadar güzel olduğunu bilmiyorduk. Hem çok şaşırdık hem de buraya aşık olduk. Herkesin gelip görmesini tavsiye ederim" diye konuştu. Ankara'dan gelen bir başka vatandaş da "İnternetten araştırarak geldik. Sayılı olduğunu duyunca gelip görmek istedik. Çok güzel. Burası bence Karadeniz'in en güzel sahillerinden bir tanesi" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...