Tgrt Haber
09 Ekim 2021 10:31

Türkiye'nin F-16 hamlesi: Hepsi Türk jetine dönüştürülecek

Emekli Hava-Pilot Korgeneral Erdoğan Karakuş, Türkiye’nin F-16 hamlesini değerlendirdi. F-16’ların alınması halinde kısmen de olsa F-35’lerin boşluğunu dolduracağını belirten Karakuş, “Bu uçakları tamamen kendi uçağımıza dönüştürürüz. Bu şekilde 2040’a kadar bizi korur” dedi.

Türkiye'nin F-16 hamlesi: Hepsi Türk jetine dönüştürülecek
F 16 savaş uçağı,türkiye,abd,f 35

Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından harekete geçti. TSK envanterindeki 80’e yakın F-16’nın modernizasyonu ve 40 adet F-16 alımı için ABD’ye başvurdu. Güvenlik uzmanları F-35 sorununa alternatif olarak alınacak F-16 savaş jetlerinin yerlileştirileceğini ve bu şekilde 2040’a kadar korunma sağlayacağını söyledi. 

Türkiye, F-35 ortak üretim programından Rus S-400 hava savunma sistemini alması nedeniyle çıkarılmıştı. Hava kuvvetlerini güçlendirmek için girişimlerini hızlandıran ve 5. nesil savaş uçağı arayışlarına sürdüren Türkiye, bir yandan Millî Muharip Uçak (MMU) çalışmalarına sürdürürken diğer yandan da geçiş sürecinde güvenlik zafiyeti yaşamamak adına savaş uçağı kapasitesini artırmak ve jetleri modernize etmek için görüşmelerine devam ediyor. Türkiye bu kapsamda, ABD’ye envanterdeki 80’e yakın F-16’nin modernizasyonu ve 40 adet F16 savaş açığı alımı için başvurdu.

Güvenlik uzmanları, F-35 programından çıkarıldıktan sonra Türkiye’nin bu sürpriz hamlesinin hava kuvvetlerini başka bir yolla modernize etmek amacı taşıdığını söyledi. F-16’ların yerlileştirileceğini aktaran güvenlik uzmanları bu sayede kuvvet çarpanı oluşturacağını belirtiyor.

Türkiye'nin F-16 hamlesi: Hepsi Türk jetine dönüştürülecek

MÜMKÜNSE DAHA FAZLA ALALIM

Emekli Hava-Pilot Korgeneral Erdoğan Karakuş, Türkiye’nin F-16 hamlesini Türkiye Gazetesi’ne değerlendirdi. F-35’lerden gelecek 1 milyar 400 milyon dolar civarında paranın olduğunu belirten Karakuş, “Mümkünse 140 tane eski F-16 alalım ve F-35’lerin yerine en azından hava kuvvetlerine takviye edelim” dedi. ÖZGÜR Modernizasyon Projesi kapsamında ABD’den alınacak F-16’ları tamamen modernize edip yerlileştirelim diyen Karakuş, “Radar, bilgisayar sistemleri, komuta kontrol sistemi bize ait olsun. Bugüne kadar envanterimizdeki 37 uçağı bu şekilde ‘Türk F16’sı hâline getirdik” diye konuştu.

MMU’YA DA KATKI SAĞLIYOR

Milli mühimmatların hepsinin daha önce yerlileştirilerek envantere dahil edilen F-16’larda denendiğini ifade eden Karakuş, bu mühimmatların Millî Muharip Uçak’ta da (MMU) kullanılacağını ve mühimmatı MMU’dan önce başka bir uçakta denenmesi gerektiğini söyledi.

F-35’LERİN BOŞLUĞUNU KISMEN DOLDURUR

Tüm bunların modernize F-16’larda uygulandığını ve ABD’den alınacak yeni jetlerin kuvvet çarpanı oluşturacağını belirten Karakuş, “Alacağımız uçakları ÖZGÜR Projesi kapsamında tamamen kendi uçağımız hâline dönüştürürüz. Bu şekilde 2040’da kadar bizi korur. Tabii F-16, 4 buçuk nesil, yani F35 gibi 5. nesil bir savaş uçağı değil. Ama envanterimizde ne kadar çok F-16 olursa sayısal üstünlük sağlamış oluruz. F-35’lerin boşluğunu tam olmasa da belirli ölçüde doldurmuş olacak” dedi.

HİNDİSTAN’DAN F-16 HAMLESİ

F16’ların birçok ülke tarafından kullanıldığına dikkati çeken Emekli Korgeneral Karakuş, F-16’ların üretiminin hala devam ettiğini ve 2027 yılına kadar da devam edileceğinin öngörüldüğünü söyledi. F-16’lar sürekli geliştirilip kapasitesinin artırıldığını belirten Karakuş, “Hindistan da bu kapsamda F16 üreten şirketin tamamını almak istedi. Ancak ABD hükûmetinin bu konuda engellemesi oldu” diye konuştu.

F-16’LAR NASIL YERLİLEŞTİRİLİYOR?

F-16’lar modernizasyon işlemi Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatıldı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan F-16’lar, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen F-16 ÖZGÜR Projesi ile modernize ediliyor. Modernizasyon kapsamında, F-16 savaş uçakları; Millî Görev Bilgisayarı, Sistem Arayüz Birimi, Kokpit Üst Ön Kontrol Paneli, Yakıt Hidrolik Göstergesi, Motor Gösterge Ekranı, Acil Durum Göstergesi, Millî Ses Emniyeti Cihazı, Millî Dost - Düşman Tanımlama Sistemi, Çok Modlu Alıcı, Seyrüsefer Sistemi, Arayüz Körleme Birimi, Orta Kokpit Göstergesi ile donatılıyor.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...