Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Şubat 2014 10:41

Türkiye'nin göklerdeki gözü, 'HİK uçağı'

Türkiye'nin ilk havadan ihbar ve kontrol uçağı, birlik kontrollerinin tamamlanmasının ardından yarın düzenlenecek törenle envantere alınacak.

Türkiye'nin göklerdeki gözü, 'HİK uçağı'
Türkiye'nin ilk havadan ihbar ve kontrol uçağı, envantere alınacak, Türkiye'nin göklerdeki gözü, HİK uçağı,

Türkiye'nin ilk havadan ihbar ve kontrol uçağı, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca birlik kontrollerinin tamamlanmasının ardından yarın düzenlenecek törenle envantere alınacak. Yakıt ikmaliyle 20 saat havada kalabilen uçak, Türkiye'nin "gökyüzündeki gözü" olacak. Teknolojisi ve kullanılan platformu bakımından benzerlerinden ayrılan uçaktan çok az ülkede bulunuyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda, Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yürütülen "Barış Kartalı Projesi kapsamındaki ilk HİK uçağı, Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığındaki törenin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girecek.
Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in yanı sıra üst düzey davetlilerin katılması bekleniyor. AA ekibi, 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı 131'inci Havadan İhbar Kontrol (HİK) Grup Komutanlığı bünyesinde görev yapacak uçağı ve uçak ekibinin gökyüzündeki çalışmalarını görüntüledi. Uçuş öncesi ekip, birifingte bir araya geliyor. Meteoroloji yetkililerinin de hava durumuna yönelik yaptığı bilgilendirmenin ardından rotadan, olası acil durumda yapılacaklara ve görevin niteleğine kadar birçok konu brifingte ele alınıyor. Toplantının ardından ekip uçak başına geçiyor. Ekibin uçaktaki yerini alması ve pilotların son kontrollerinin ardından havadan ihbar ve kontrol uçağı gökyüzüyle buluşuyor. Uçağın görev yapacağı alana ulaşmasıyla ekibin çalışmaları da başlıyor. Radar ihtisası olan subay ve astsubaylar son teknoloji sistemlerle görevlerini yerine getiriyor.
Uçağın görev kapsamında uzun süre gökyüzünde kalabilmesinden dolayı personel yemeklerini de burada yiyor. Uçağın orta bölümündeki özel fırında ısıttıkları yemeklerini sırayla yiyen personel, verdikleri kısa araların ardından yeniden görevlerinin başına dönüyor. Uçak gerçekleştirilen test ve eğitim uçuşu sonrasında tekrar Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na dönüyor ve uçuşun ardından ekip yaptıkları toplantıyla uçuşu değerlendiriyor. HİK Grup Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Fikret Çelik, Boeing 737- platformuna kurulan HİK uçağında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Barış Kartalı Projesi kapsamında 4 HİK uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edileceğini belirtti. Son uçağın 2015'te Hava Kuvvetleri Komutanlığının  envanterine alınmasının planlandığını dile getiren Çelik,  "Uçaklar ülkemizin yer alacağı milli, uluslararası, ikili, çok uluslu görevler ve eğitimlerde, tatbikatlarda, Türk Hava Sahası'na yönelecek tehditleri tespit, teşhis etme ve gerekirse bertaraf etmek maksatlı görevlerde kullanılacak" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...