Tgrt Haber
02 May 2015 13:50

Türkiye'nin ilk uydu merkezi açılışı için geri sayım!

TUSAŞ bünyesinde kurulan Türkiye'nin tam kapsamlı ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi, bu ay açılacak. Türkiye'nin ilk yerli uydusu Türksat 6A'nın da yapılacağı merkezin Cumburhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılması planlanıyor.

Türkiye'nin ilk uydu merkezi açılışı için geri sayım!
Türksat,Tayyip Erdoğan,Recep Tayyip Erdoğan,Savunma Sanayii Müsteşarlığı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) bünyesinde Göktürk-1 Uydu Programı kapsamında kurulan Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (UMET), bu ay açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışının yapılması planlanan merkezde, Göktürk-1 Uydusu ile Türkiye'nin ilk yerli uydusu Türksat 6A'nın montajyapımı, ileri entegrasyon ve çevresel testleri gerçekleştirilecek.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yatırım maliyetleri Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TÜRKSAT AŞ tarafından karşılanan merkezin işletmesi TUSAŞ tarafından yapılacak. Yaklaşık 3 bin 800 metrekarelik merkezde, kütlesi 5 tona kadar olan birden fazla uydunun aynı anda montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri gerçekleştirilecek.
Uluslararası uzay projelerine de hizmet verilecek merkezde, ilk olarak Göktürk-1 Uydusunun ileri entegrasyon ve çevresel testleri gerçekleştirilecek. Uydu bu testlerin ardından fırlatma sahasına TUSAŞ'tan gönderilecek.
Türkiye, dünyada az sayıda ülkede bulunan bu tesis sayesinde uzay sistemleri montaj, entegrasyon ve test hizmetleri alanında uluslararası oyuncu konumuna gelecek.
Bu ay açılışının yapılması planlanan merkez, askeri havaalanına doğrudan bağlantısı sayesinde uydunun kara yoluyla taşınması gerekliliğini ortadan kaldıracak, emniyet, maliyet ve risk yönetimi açısından büyük avantaj sağlayacak.
Türkiye'nin ilk yerli uydusu Türksat 6A'nın da yapımı bu merkezde gerçekleştirilecek.
USET'teki test sistemleri
Merkezdeki uydu testleri, oluşabilecek elektromanyetik etkileşimlerin saptanabilmesi ve uydu üzerindeki ekipmanın elektromanyetik açıdan birbiriyle uyum içinde çalıştığının doğrulanması amacıyla dış ortamdan arındırılmış odada yapılacak.
Elektro-dinamik sarsıcılarla gerçekleştirilecek titreşim testlerinde ise fırlatıcının harekete geçmesiyle ortaya çıkan mekanik yüklerin uyduya etkisi gözlemlenecek. Fırlatıcının hareketinden bir süre sonra üzerindeki yakıt tanklarını bırakması, uydunun fırlatıcıdan ayrılması gibi safhalarda ortaya çıkan şok yüklerinin testleri gerçekleştirilecek.
Fırlatılmadan önce güneş panellerinin uzayda doğru bir şekilde açılacağının ve patlayıcı cıvatalardan kaynaklanan şok kuvvetinin uyduya ve güneş panellerine zarar vermeyeceğinin doğrulanması, Güneş Paneli Açılma Test Düzeneği kullanılarak gerçekleştirilecek.
Çevresel ve işlevsel testlerden başarıyla çıkan uydu, ancak bu aşamalardan geçtikten sonra fırlatıcıya gönderilmek üzere hazır hale gelecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...