Tgrt Haber
07 Ekim 2014 10:39

Türkiye'nin ilk yapışık siyam ikizleri liseli oldu

Türkiye'nin yaşayan tek Siyam ikizleri, bu yıl liseli oldu.

Türkiye'nin ilk yapışık siyam ikizleri liseli oldu
siyam ikizleri, türkiye, yapışık ikizler,

Köylerindeki okul servisi kaldırıldığı için okula çileli bir yolculuk sonucu ulaşan 14 yaşındaki ikizlerin en büyük hayali ise çocuk doktoru olabilmek Sema ve Ayşe, 14 yıl önce Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Kırmakaya köyünde karın bölgelerinden yapışık olarak doğdu. 5 yıllık çocuk özleminin ardından çifte mutluluk yaşayan Hatice ve Yunus Tanrıkulu, bebeklerinin yapışık olarak dünyaya geldiğini öğrenince adeta yıkıldı. Atardamarları bel hizasında birleşen, sindirim sistemleri, cinsel organları tek, ayakları iki tane olan siyam ikizleri, hayati tehlike nedeniyle birbirlerinden ayrılamadı. Türkiye'nin ayrılması mümkün olmayan yapışık ikizleri, tek bedende çift kimlikle başladıkları yaşamda büyük zorluklar çekse de mutluydu. 6 yaşına geldiğinde ise eğitim alabilmeleri için evlerinin bir odası sınıf haline getirildi. Özel olarak görevlendirilen bir branş öğretmeni Ayşe ve Sema'ya her gün 5 saat eğitim vererek 4. sınıfa kadar evde eğitim görmelerini sağladı.
Ayrı ayrı not ve karne
İkizler beşinci sınıfa başlayacakları yıl ise İl Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu tarafından tam zamanlı kaynaştırma eğitimine devamının uygun olduğuna karar verildi. Bunun üzerine eğitimlerine Kırmakaya İlköğretim Okulu'nda devam eden ikizler, arkadaşlarının ve öğretmenlerin adeta maskotu haline geldi. Derslerini ayrı ayrı yapan sözlü sınavlarda ayrı ayrı tahtaya kalkan ve öğretmenlerinin ayrı ayrı not ve karne verdiği ikizler, 8 yıllık ilköğretimlerini başarıyla bitirip bu yıl da liseli oldu. Köylerine 7 kilometre uzaklıktaki Yeşilöre Anadolu Lisesi'ne gitmeye hak kazanan ikizlerin yeni öğretim yılı ise çileli başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl (K) plaka kaydı bulunan yerleşim yerlerinde taşımalı eğitim sisteminin kaldırması nedeniyle okul servisleri kaldırılan ikizler, şimdi evden 200 metre mesafedeki köy minibüslerinin kalktığı durağa yürüyerek gidip, toplu taşıma aracıyla okullarına gitmeye çalışıyor.
Okul servisi istiyorlar
Saçlarını taramanın dışında, neredeyse tüm işlerini kendileri yapan, evdeki işlere de yardım eden ikizler, soğuk kış günlerinde çok zorlanacaklarını söyleyerek, özel durumları göz önüne alınıp, köye taşımalı eğitim kapsamında bir servis konulmasını istiyor. Sevdikleri yemekten, tuttukları futbol takımına, dinledikleri müziğe kadar zevkleri farklı olan ikizler, "Zevklerimiz farklı da olsa biz hem beden olarak hem de gönülden birbirimize çok bağlıyız. Daha önce öğretmen olmayı arzuluyorduk. Ama aramızda konuştuk ve çocuk doktoru olmaya karar verdik" diyor.  (SABAH)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...