Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Eylül 2021 16:43

Türklerin çoğunluğu 'Mavi Vatan' ve 'S-400'den habersiz

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun ardından gelen Soçi Zirvesi'yle beraber dış ilişkiler gündemdeyken Kadirhas Üniversitesi ve Metropoll araştırma şirketinin yaptığı anketler dikkat çekti.

Türklerin çoğunluğu 'Mavi Vatan' ve 'S-400'den habersiz
mavi vatan,türkiye,anket,s-400

Kadirhas Üniversitesi her sene yaptığı anketlere bir yenisini daha ekledi. Türkiye'de yaşayanlara 'Yabancı ülkeler arasında tehdit olarak gördükleriniz hangisi?' sorusu soruldu. Geçtiğimiz senelere oranla bu sene tehdit olarak göülen ülkelerin yüzdeliklerin düşüş görüldü.

Geçtiğimiz yıl ABD yüzde 60-70 civarında 'tehdit ülke' olarak adlandırılırken bu sene yüzde 54'e kadar geriledi. ABD'yi takip eden ülke ise Filistin'e zulmüyle gündemden düşmeyen İsrail oldu. İsrail, Türk vatandaşları tarafından yüzde 41 oranla tehdit olarak görülüyor. 3. sırada ise Karabağ Savaşı nedeniyle tepki çeken Ermenistan yer aldı. Ermenistan'ın 'tehdit' yüzdesi yüzde 40 olarak değerlendirildi. İlk 3 sıranın ardından ise sırayla Yunanistan (%38), Fransa (37), Rusya (%21) geldi. 

MAVİ VATAN VE S-400 BİLİNMİYOR

Ankette dikkat çeken bir başka detay ise ''Mavi Vatan'ı hiç duydunuz mu?'' sorusuna verilen ''Hiç bilmiyorum'' cevabıydı. Türk halkı, yüzde 76 oranında ''Mavi Vatan'ı hiç duymadım'' dedi. S-400 sorulduğunda ise bu oran yüzde 63 olarak kayıtlara geçti. 

METROPOLL'ÜN ANKETİ: 'DOST-DÜŞMAN' ÜLKELER

Metropoll araştırma şirketi de Kadirhas Üniversitesi'nin ele aldığı 'dost-düşman' ülkeler anketini ele aldı. Metropoll'ün araştırmasına göre ise katılımcıların yüzde 56'sı İsrail'i düşman ülke olarak görürken yalnızca yüzde 20'lik bir kısım Katar'ı dost ülke olarak değerlendirdi.

Türklerin çoğunluğu 'Mavi Vatan' ve 'S-400'den habersiz

"Bu ülkelerin Türkiye ile ilişkileri hakkında görüşünüz nedir?" sorusu yöneltilen katılımcılardan, Katar, Almanya, Rusya, İran, Çin, İngiltere, ABD ve İsrail hakkındaki görüşleri istendi.

Anketin sonuçlarına göre Türk halkının en yüksek oranda (yüzde 20,9) dost olarak görüdüğü ülke Katar oldu. Katar'ı yüzde 17 ile Almanya, yüzde 16,4 ile Rusya takip etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...