Tgrt Haber
22 Kasım 2015 18:38

Türkmen bölgesinde çatışmalar şiddetlendi

Esad güçlerinin Rus savaş uçaklarının desteğinde Suriye’nin Türkiye sınırı yakınındaki Bayırbucak Türkmen bölgesine saldırısının ardından bölgede çatışmalar şiddetlendi.

Türkmen bölgesinde çatışmalar şiddetlendi
afad,Hatay,sağlık,Ankara,Suriye,Unicef,Kızılay,Başbakanlık,

 Eş ve çocuklarını Türkiye sınırına yakın toplanma yerlerine bırakan Türkmen erkeklerinin savaşmak için geri döndükleri öğrenildi. Ankara’ya ulaşan bilgilere göre, Türkmendağı  düşmedi. Zahiye Dağı ise geri alındı. Ancak Türkmen güçleri, ağır bombardıman nedeniyle sıkıntılı bir durum içinde. Türkiye’nin, sınırın sıfır noktasındaki insani yardımları ise devam ediyor.  Hükümet kaynaklarından alınan bilgilere göre, Bayırbucak bölgesindeki çatışmalar şiddetlenerek sürüyor. Ankara’ya ulaşan bilgilere göre; bölgedeki son siyasi, askeri ve durum özetle şöyle:
 
* Stratejik değeri bulunan iki tepe olan  Kızıldağ ve Zahiye Dağı’nın Esad rejimi güçlerince ilk etapta ele geçirilmesi ve bombalamalar bir kriz durumu oluşturdu.  Fakat Türkmen dağının düştüğü iddiası doğru değil.
*Dün gece itibariyle Zahiye Dağı Türkmen güçleri tarafından geri alındı.  Bununla beraber, bombardımanlardan dolayı sıkıntılı durum devam ediyor. Türkmen bölgesinde çatışmalar devam etmekte.
 
TÜRKİYE’YE YÜRÜYORLAR İDİDASI DOĞRU DEĞİL
* 40 bin kişinin Bayırbucak bölgesinden veya Türkmendağı’ndan Türkiye’ye doğru yürüdüğü iddiası doğru değil.
*Rus bombardımanı ve çetelerin ilerlemesi sonrasında sınırın sıfır noktasında, Hatay-Yayladağ tarafında Yamadı kampında 5 bin-5500 civarı mülteci geldi. Daha önceki dönemlerde bu bölgeye gelenler de eklendiğinde toplamda 14 bin civarı kişi Yamadı kampında bulunmakta.
 
507 AİLE GELDİ
* Sıfır noktasına Gelen Türkmenlerin sayısı 507 aile. Toplamda 2 bin kişi Türkmen dağı bombalanınca gelen kişi sayısı.
* Erkekler, çocuklarını ve eşlerini bırakıp, savaşmak için geri döndü.
*Kürt Dağı'ndan gelen kişi sayısı 2 bin- 2 bin 500 civarında. Büyük bir kısmı Arap kökenli.
*İnsani yardım çalışmaları devam ediyor. Başbakanlık afad ve Hatay Valiliği koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda acil ihtiyaçların tamamı karşılandı. Çalışmalarda STK’lar ve Türk Kızılay’ı yer almakta, Unicef destek vermekte.
 
SINIRDA KRİZ YÖNETİMİ
*Bölgedeki gelişmelere bağlı olarak Türkiye’ye yönelebilecek nüfus hareketlerine karşı sınırın sıfır noktasında; kayıt kabul, sağlık, iaşe, güvenlik hizmetleri için tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşları hazır hale getirildi.
8) İlk etapta 510 çadır dağıtıldı. Dağıtılan çadır sayısı bine ulaşacak.  2 bin adet aile hijyen kiti dağıtımı başladı ve olay bölgesine sevk edildi.
 
BİR MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE İNSANİ YARDIM YAPILDI
*Bugüne kadar Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, 20 bin Türkmen  4 barınma merkezinde misafir edilmekte, tüm insani ihtiyaçları karşılanmaktadır. Sıfır noktası insani yardımlar kapsamında da Suriye’deki sivil halka bugüne kadar toplamda 1 milyar 136 milyorn 383 bin 787 lira değerinde 18 bin 695 araç insani yardım gönderildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...