Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Haziran 2021 07:33

Yerli aşı Turkovac ne kadar koruyor? Bakan Koca açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erciyes Üniversitesinde geliştirilen TURKOVAC'ta yüzde yüz başarı elde edildiğini ve aşının ekim ayında uygulanmaya başlayacağını söyledi. Koca, Sinovac ve BioNTech'in Delta varyantına karşı etkili olduğunu açıkladı

Yerli aşı Turkovac ne kadar koruyor? Bakan Koca açıkladı
yerli aşı,turkovac,fahrettin koca,sağlık,koronavirüs,kovid 19,aşı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, millî aşı Turkovac'ın tam koruma sağladığını duyurdu.

AK Parti Genel Merkezinde milletvekilleri ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleriyle bira araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, burada bir sunum yaptı. “Yerli aşımız bağımsızlığımızın ve kendimize her alanda yeter olmanın önemli bir nişanesi olacaktır” diyen Bakan Koca, 4 yerli aşı çalışmasının klinik araştırma aşamasına geldiğini söyledi.

Aşılamadaki duruma ilişkin konuşan Bakan Koca, hedeflenen nüfusun 55 milyon 937 bin 621 olduğunu dile getirdi. En az bir doz aşılanan kişi oranının yüzde 51,25 olduğunu belirten Koca, aşısı tamamlanan kişi oranının da yüzde 26,3 olduğunu ifade etti. Koca, ikinci doz aşı bekleyen kişi sayısının ise 13 milyon 737 bin 850 olduğunu söyledi.

Dünyada hızla yayılmaya başlayan Delta varyantının durumuyla ilgili bir milletvekilinin sorusuna Sinovac ve BioNTech aşılarının bu varyanta karşı etkili olduğunu belirten Bakan Koca, delta varyantının Türkiye’de 134 kişide görüldüğü cevabını verdi.

TURKOVAC YÜZDE YÜZ KORUYOR, İLK AŞILAMA EKİMDE 

Hatırlatma aşılarının gerekliliği konusunda çalışmaların sürdüğünü aktaran ve yerli aşı Turkovac’a talebin çok olduğunu belirten Bakan Koca, “Turkovac’ın ikinci dozu yüzde 100 koruyor. Ekim gibi Turkovac aşılaması başlayabilir. Kısıtlamaların geri gelmesi şimdilik söz konusu değil” dedi.

Bir milletvekili Bakan Koca’ya aşı karşıtlığına yönelik bir soru yöneltti. Bakan Koca, vekilin sorusuna “Türkiye’de aşılama hedefi yüzde 75-80 olarak belirlendi. Aşılanmamış bir kitle var. Oradaki hedef yüzde 70. Yerli aşı uygulanabilirse hedefi biraz yükseltebilir. Vatandaşı teşvik edelim. Aşının gerekliliğini anlatalım.” İfadeleriyle cevap verdi.

YERLİ AŞIYA GÖNÜLLÜ YAĞDI

Türkiye’de devam eden 18 yerli aşı çalışması bulunuyor. Bunlar içerisinde ileri aşamada olan Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen "TURKOVAC"ta Faz 3 çalışması aşamasına geçildi. Sağlık Bakanlığının e-Nabız'a eklediği "Aşı Çalışması İçin Gönüllü Ol" butonu üzerinden bugüne kadar 40 bin 800 gönüllüye ihtiyaç olmasına rağmen beklenenin 20 katı talep gelerek 846 bin 451 kişi başvuru yaptı. Yurt içi ve yurt dışındaki başvuru yapan gönüllülerden gereken şartları sağlayan 40 bin 800 gönüllünün Faz-3 çalışmasına katılması uygun görüldü. Türkiye, il yerli aşının geliştirilmesiyle birlikte dünyada kendi aşısını geliştiren ilk 10 ülke arasındaki yerini alacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...