Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Ağustos 2021 06:18

Tuz Gölü kurudu: Suyu gitti tuzu kaldı

Kuraklığın 37 yılda Tuz Gölü’nü ne hâle getirdiği uydu fotoğraflarına yansıdı. Gölün suyu tamamen çekildi. Tuz Gölü’nün son 37 yılına ait uydu görüntülerini kullanarak çalışma yapan uzmanlar, yazın su seviyesi 2000 yılı sonrası azalan gölde 2021 yazında suların tamamen çekildiğini tespit etti.

Tuz Gölü kurudu: Suyu gitti tuzu kaldı
tuz gölü,konya,kuraklık,iklim,iklim değişikliği

Tuz Gölü’nün son 37 yılına ait uydu görüntülerini kullanarak çalışma yapan uzmanlar, yazın su seviyesi 2000 yılı sonrası azalan gölde 2021 yazında suların tamamen çekildiğini tespit etti.

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü’nde yıllar içinde su seviyesindeki azalmayı tespit etmek üzere bilimsel bir çalışma yapıldı. Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İklim Uzmanı Prof. Dr. Ecmel Erlat ile EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsünden Dr. Fulya Aydın Kandemir’in, gölün son 37 yıla ait uydu görüntülerini kullanarak çalışmayı tamamladı.

GÖLÜN SUYU TAMAMEN ÇEKİLDİ

Gölde 1985-2000 yıllarına ait görüntülerinde güneybatı kesiminde mutlaka suyla kaplı bir alanın bulunduğu, bu alanın da gölün toplam alanının yüzde 20’sinin altına düşmediği belirlendi. Ancak 2000’den itibaren yükselen sıcaklıklar, şiddetlenen buharlaşma ve yağış yetersizliğine bağlı olarak yazın suyla kaplı alanın hızla azalmaya başladığı, 2021 yaz mevsiminde göldeki suyun tamamen çekildiği belirlendi.

Tuz Gölü kurudu: Suyu gitti tuzu kaldı

Prof. Dr. Erlat “Tuz Gölü’nün kurumasında, su ihtiyacı yüksek olan tarım bitkilerini yetiştirmek amacıyla açılan kuyulardan aşırı su çekilmesi de etkili. NASAGRACE FO uydusundan alınan verilere göre Tuz Gölü ve çevresinde özellikle 2000’den itibaren yer altı suyu miktarında çok çarpıcı bir azalma var” dedi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...