Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Şubat 2018 23:55

Üç kuşaktır turşu kuran köy göç vermiyor

Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı bin 800 nüfuslu kırsal Gedelek Mahallesi'nde nüfusun yüzde 90'ı geçimini turşu üretiminden sağlıyor.

Üç kuşaktır turşu kuran köy göç vermiyor
turşu,

Türkiye'nin önemli turşu üretim merkezlerinden Bursa'nın Orhangazi ilçesine bağlı bin 800 nüfuslu kırsal Gedelek Mahallesi'nde nüfusun yüzde 90'ı geçimini turşu üretiminden sağlıyor.

Mahallede yaklaşık 70 yıldır doğal yöntemlerle üretilen turşular, ülkenin dört bir yanına ve yurt dışına gönderiliyor. Hemen herkesin en önemli geçim kaynağı olan turşu üretimi sayesinde mahalleden büyük şehirlere göç verilmiyor.

"Sezonu 70 bin ton ürün satarak kapatmayı planlıyoruz"
Daha önce köy olan ancak büyükşehir sınırlarına dahil edilmesinin ardından mahalle statüsüne geçen kırsal mahallenin muhtarı Mehmet Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1950'li yıllardan beri üretilen turşunun mahalle halkının ana geçim kaynağı haline geldiğini söyledi.

Dönmez, doğal yöntemlerle yaptıkları turşunun yurt içi ve yurt dışından yoğun talep gördüğünü belirterek bu yıl yaklaşık 2017-2018 sezonunu 70 bin ton ürün satarak kapatmayı hedeflediklerini kaydetti.

"Mahallede 12 ay turşu üretiliyor"
Mahallede 12 ay turşu üretildiğini anlatan Dönmez, "Mahallemizin yüzde 80-90'ı turşuyla bağlantılı iş yapıyor. 70 imalathane var. Turşu bizim birinci gelir kaynağımız. Çoğu üçüncü kuşak imalathanelerde 35 çeşit turşu üretiliyor." diye konuştu.

Dönmez, mahalle nüfusunun yaz aylarında 5 bine kadar çıktığına işaret ederek "Dışarıya göç vermiyoruz. Aksine farklı kentlerden buraya çalışmaya gelenler var. Turşu sayesinde çoğu insan evine ekmek götürüyor." ifadelerini kullandı.

"Taleplere yetişmekte güçlük çekiyoruz"
Mahallede 1960 yılından beri turşu üreten Hamdi Güleç, turşularda kimyasal madde kullanmadıklarını, üretimin yıllardır doğal yapıldığını söyledi.

Güleç, turşuculuğu büyüklerinden öğrendiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üretimimiz her geçen yıl artıyor. Artık insanlar fiyattan ziyade kalite arıyor. Taleplere yetişmekte güçlük çekiyoruz. Çocuklarımız da artık bu işin içinde. Birçoğu okuyup meslek sahibi oldu ama yine de buraya dönüp turşuculuk yapıyor. Her geçen gün gençler de bu işe girip para kazanmaya başladı. Göç vermiyoruz, tam tersine göç alıyoruz. Ayrıca diğer kentlerden mevsimlik işçiler de geliyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...