Tgrt Haber
29 Kasım 2021 17:12

Böyle şans görülmedi: uçakta kalp krizi geçirdi 4 doktor ve şok cihazı imdadına yetişti

30 bin fit yükseklikte kalp krizi geçiren hastaya uçakta bulunan 4 doktor ve şok cihazı yetişti. Hastaya müdahale eden Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, olay anını TGRT Haber’de anlattı.

Böyle şans görülmedi: uçakta kalp krizi geçirdi 4 doktor ve şok cihazı imdadına yetişti
Uçakta kalp krizi

İstanbul-Antalya seferini yapan Türk Hava Yolları (THY) uçağında bulunan Salih Uyguner kalp kiriz geçirdi. O esnada uçakta 4 doktorun ve şok cihazının bulunması hastanın hayattaki en büyük şansı oldu.  Kalp krizi geçiren yolcuya ilk müdahaleyi 4 doktor birden yaptı. Yolcuya müdahale eden doktorlardan biri olan Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, olayı TGRT Haber’e anlattı. Olayın tamamen takdir-i ilahi olduğunu belirten Akkoyunlu, Antalya’da yapılacak olan bir kongreye gitmekte olduğunu ve programdaki değişiklikten dolayı uçuş saatini değiştirdiğini söyledi.

EN BÜYÜK ŞANSI ŞOK CİHAZI

Akkoyunlu, olayın gerçekleşme anını şöyle anlattı:

“Uçak havalandı, her şey normal devam ediyordu. Arkadan bir gürültü geldi. O tarafa gittiğimde hastanın bilincinin kapalı olduğunu gördüm. Hastanın durumu ağırdı, farklı komplikasyonlar mevcuttu. Görevlilerden rica edip hep birlikte hastayı daha geniş bir alana taşıdık. Hastanın kalp ritmi ve nabzı iyi değildi. Hemen akabinde kalbi durdu. Kalp masajına başladık. Kalp masajıyla hasta geri dönmedi. Uçakta şok cihazının olması en büyük şansıydı. Hastayı şok cihazıyla hayata döndürdük” dedi. Şok cihazlarının uçaklarda bulunmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Akkoyunlu, “Rahmetli Turgut Özal’ın hayatını kaybetmesinin nedeni ambulansta şok cihazının bulunmamasıdır. Uçaklarda artık bu cihaz var. Hastanın hayatını kurtaran en önemli aygıt bu.” 

Böyle şans görülmedi: uçakta kalp krizi geçirdi 4 doktor ve şok cihazı imdadına yetişti

NE OLMUŞTU? 

İstanbul'dan Antalya'ya giden THY uçağının havalanmasından kısa süre sonra yolculardan Salih Uyguner rahatsızlanarak durumu kabin ekibine bildirdi. Yolcunun kalp krizi geçirdiğinin anlaşılması üzerine kaptan pilot anons yaparak uçakta doktor olup olmadığını sordu. Anons üzerine uçakta bulunan 4 doktor kalp krizi geçiren yolcunun yanına gitti. Durumu giderek ağırlaşan yolcuya 4 doktor müdahale etti. Kaptan pilot da Antalya Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi ile irtibata geçerek hastanın durumu hakkında bilgi verdi ve park yerine ambulans istedi. Uçağın Antalya Havalimanı'na inmesinin ardından Salih Uyguner, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...