Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Temmuz 2022 11:53 - Güncelleme : 31 Temmuz 2022 13:12

Son dakika! Merakla beklenen açıklama yapıldı: Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk gemi yarın yola çıkabilir

Son dakika haberi: Tahıl koridoruna ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın ardından ilk geminin yarın Ukrayna'da yola çıkabileceğini belirtti.

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! Merakla beklenen açıklama yapıldı: Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk gemi yarın yola çıkabilir
tahıl,gemi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendirdi. 

İbrahim Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Tahıl sevkiyatı anlaşmasının ardından çatışmalar şiddetlendi. Biz de buna göre konumumuzu belirliyoruz, planımızı yapıyoruz.

Şuanda Çin fiili çatışmanın içerisinde değil. Ama piramidi ekonomik olarak zorlarken, Rusya da jeopolitik olarak zorlamaya başladı. 

İLK GEMİ NE ZAMAN YOLA ÇIKACAK?

Ukrayna tarafıyla sürekli temas halindeyiz. Ruslarla da görüşüyoruz. Gemiler Odessa limanından çıkmaya hazır hale geldi. Hangi koordinattan nasıl çıkacak, uluslararası karasularına girdiğinde, Türk kara sularına girdiğinde kim yükleyecek gibi detayları var. İlk geminin yarın sabah ihtimali yüksek görünüyor. 

Maalesef savaş devam ediyor. Ukrayna haklı olarak "Anlaşmaya onay verdik ama savaş farklı cephelerde şiddetlenirse, esirler öldürülürse sevkiyat sıkışır" diyor. 

"BAŞKA CEPHELERİ SAĞLAM TUTMAMIZ GEREKİYOR"

Bunun emniyetini sağlamak için başka cepheleri sağlam tutmamız gerekiyor. Bundan sonraki seyrini takip etmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın liderlerle gerçekleştirdiği görüşmeler çok önemli. 

Bütün dünyanın bu anlaşmayı alkışlaması yetmez. Başka alanlarda da desteklemesi gerekir. Tahıl sevkiyatı anlaşması başarıyla sonuçlanırsa barış müzakerelerinin başlaması imkansız değil. 

Savaşı durdurma yönünde uluslararası toplum irade koymazsa 2-3 ay sonra yeniden savaşı konuşur oluruz. Eşzamanlı olarak rahatlama içerisinde olamayız. Yapılan tahıl anlaşmasını korumamız gerekiyor. Diplomatik girişimlerimiz bu çerçevede devam edecek.

Tahran'daki görüşmeler, Putin'le yapılan görüşmeler ve aynı zamanda Zelenski ile yapılan görüşmeler tahıl trafiğinin başlamasının nedenidir. Bu kadar görüşme olmasaydı bu sevkiyatı yapmak mümkün olmazdı. Hem batıya, hem Rusya'ya hem de Ukrayna tarafıyla diplomatik görüşmeler gerçekleştirebilen başka lider yok. 

Son dakika! Merakla beklenen açıklama yapıldı: Ukrayna'dan tahıl taşıyan ilk gemi yarın yola çıkabilir

ROTA BELLİ OLDU

Tahıl krizini çözen Türkiye, Ukrayna limanlarından çıkacak ilk gemilerin de rotasını çizdi. İlk gemiler açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Afrika ülkelerine gidecek. Gemiler, demir aldıkları andan itibaren İHA'larla ve uyduyla izlenecek. Sinyalini kapatan ve şeffaf bilgi vermeyen gemiler, Türk karasularına alınmayacak.

İLK GEMİ SOMALİ'YE

Türkiye, dünyada az gelişmiş ülkelerin açlık tehlikesinin önüne geçilmesinde kritik bir misyon üstlendi. İlk tahıl gemileri Ankara'nın girişimleriyle açlık tehlikesi bulunan Afrika ülkelerine gidecek.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...