Tgrt Haber
08 Aralık 2021 06:26

Ülkelere göre en yaygın kan grupları: Kim hangi kanı taşıyor?

Kan, insan vücudunun işleyişi için gerekli. Vücutta çok önemli besinleri dağıtır, oksijen ve karbondioksit alışverişi sağlar ve bağışıklık sistemi için antikor taşır. Ama bütün kan aynı değildir. Bir kişinin kan grubunu belirlemede etnik köken ve genetik hayati bir rol oynasa da dünya çapında birçok farklı kan grubunun olduğunu görebiliriz.

Ülkelere göre en yaygın kan grupları: Kim hangi kanı taşıyor?
kan grubu,dünya,sağlık

Kan, insan vücudunun işleyişi için gerekli. Vücutta çok önemli besinleri dağıtır, oksijen ve karbondioksit alışverişi sağlar ve bağışıklık sistemi için antikor taşır. Ama bütün kan aynı değildir. Kişinin kanındaki antijenler kan grubu sınıflandırmalarını belirler: Sekiz yaygın kan grubu vardır. Farklı antijen ve sınıflandırma kombinasyonları ile bu sayı 36’ya çıkıyor.

Bir kişinin kan grubunu belirlemede etnik köken ve genetik hayati bir rol oynasa da dünya çapında birçok farklı kan grubunun olduğunu görebiliriz. Kan, kültürel ön yargı olmadan insan varyasyonunun incelenmesi için ideal bir fırsat sağlar. Genetik olarak kalıtsal birçok farklı kan tipleme sistemi için kolayca sınıflandırılabilir.

Bireyselliğimiz hayatımızı, seçimlerimizi ve kişiliklerimizi belirlemeye yardımcı olan bir faktördür. Ama günün sonunda, kan gibi ortak noktalar bizi bir araya getiriyor.

EN ÇOK (O +)

Dünya genelinde 195 ülkede yaşayan 7,9 milyar insanda en yaygın kan grubu O +. Yani dünya nüfusunun %37'sinden fazlası. En nadir kan grubu ise nüfusun sadece %0,40'ında bulunan AB. Ulusal düzeyde bu istatistikler değişkenlik gösteriyor. Bireyin kan grubu her ülke ve bölgede farklı genetik faktörler rol oynadığından farklı gruplar çıkabiliyor.

KARAYİPLER

Karayip ülkelerindeki insanların yaklaşık yarısı kan grubu O +’e sahip, ancak Jamaika en yaygın kan grubu olarak B +.

AVRUPA

A kan grubu Avrupa'da yaygın. Danimarka, Norveç, Avusturya ve Ukrayna'nın yaklaşık %40'ı bu kan grubuna sahiptir. Türkiye’de ise ağırlıklı kan grubu %37,8’lik bir oran ile A + olarak öne çıkıyor. Bunu %29,8 ile O + ve %14,2 oranıyla da B + izliyor.

AFRİKA

O +, Afrika ülkeleri arasında güçlü bir kan grubu sınıflandırmasıdır. Gana, Libya, Kongo ve Mısır gibi ülkelerde AB +'ten daha fazla O - kan grubuna sahip bireyler var.

ORTA DOĞU

Nüfusun % 41'inden fazlası O + kan grubu tipini gösteriyor. Lübnan güçlü bir O ve A - kan grubu popülasyonu olan tek ülke.

OKYANUSYA

O + ve A +, Okyanus ülkelerinde baskın kan grupları, sadece Fiji önemli bir B + kan grubu popülasyonuna sahip.

ASYA

O + burada en yaygın kan grubu olmaya devam etse de, kan grubu B de nispeten yaygındır. Çin nüfusunun yaklaşık %20'si bu kan grubuna sahip. Hindistan ve diğer Orta Asya ülkelerinde de oldukça yaygın. Karşılaştırmalı olarak, Azerbaycan ve Ermenistan gibi bazı Batı Asya ülkelerinde, kan grubu A + olan nüfus diğerlerine göre daha ağırlıklı.

IRKLAR VE KAN GRUPLARI

Ülkelere göre en yaygın kan grupları: Kim hangi kanı taşıyor?

Ülkelere göre en yaygın kan grupları: Kim hangi kanı taşıyor?
Ülkelere göre en yaygın kan grupları: Kim hangi kanı taşıyor?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...