Tgrt Haber
26 May 2022 11:48 - Güncelleme : 26 May 2022 11:58

Uşak’ta maymun çiçeği virüsü görüldü mü? İl Sağlık Müdürlüğü’nden açıklama geldi

Dünyanın birçok noktasında görülen maymun çiçeği virüsü Türkiye’de henüz tespit edilmedi. Ancak bazı medya kuruluşlarında yer alan ‘Uşak’ta Maymun Çiçeği Virüsü Paniği’ ve ‘Uşak’ta İlk Maymun Çiçeği Vakası Görüldü’ şeklindeki haberler ilişkin İl Sağlık Müdürlüğü açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada yabancı uyruklu şahıstan alınan testlerin negatif sonuçlandığı ve söz konusu haberlerin doğruyu yansıtmadığı ifade edildi.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
Uşak’ta maymun çiçeği virüsü görüldü mü? İl Sağlık Müdürlüğü’nden açıklama geldi
uşak,maymun çiçeği virüsü

Koronavirüs pandemisinin etkisi azalırken dünya şimdi de ‘maymun çiçeği virüsü’ paniği yaşıyor. Şuana kadar ABD, Avrupa ve Avustralya’nın da aralarında bulunduğu 22 ülke ve bölgede görülen maymun çiçeği virüsü endişesi yaşanıyor. Küresel düzeyde 200’ün üzerine çıkan vaka sayısı ile ilgili ülkeler önlemlerini arttırmaya başladı.

BAKAN KOCA: MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ YENİ PANDEMİ OLUŞTURMAZ

Türkiye’de şuana kadar herhangi bir vaka görülmezken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yeni bir tedirginlik alanı oluşturulmaması gerektiğini söyleyen Bakan Koca, Türkiye’de şuana kadar maymun çiçeği ile ilgili görülmediğini ifade ederken hastalığın pandemi sebebi olacağına inanmadığını belirtti. Hastalığın damlacık enfeksiyonu ile bulaşmadığını daha çok temas ile bulaşıldığını bilindiğini söyleyen Bakan Koca, “O nedenle bu konuda gereksiz tedirgin olunmamalı. Vatandaşımız müsterih olsun. Bu anlamda yeri geldiğinde nasıl hareket etmemiz gerektiğini bakanlığımız yakın takip etmekte. Söylenmesi gereken bir durum olursa, dikkat edilmesi gereken bir durum olursa bunu da açıklamış oluruz" diye konuştu.

ÇİÇEK AŞISININ ETKİNLİĞİ

Bakan Koca, çiçek aşısının etkinliğinin maymun çiçeği virüsüne etkinliğinin yüzde 80-85 oranında olduğunu bildiklerini vurgulayarak, "Dünyada 1970’ten sonra geliştirilmediğini hepimiz biliyoruz ama anlıyoruz ki Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerin o dönemde canlı virüsü imha etmediği, aşı olarak geliştirdiğini görüyoruz. Biz de bu noktada arkadaşlarla Bilim Kurulu ile özellikle geliştirmek noktasında neler yapabiliriz, bununla ilgili de istişare halindeyiz" dedi.

UŞAK’TA VAKA GÖRÜLDÜ MÜ?

Türkiye’de henüz görülmeyen maymun çiçeği virüsü ile ilgili bazı medya kuruluşları haber yayımladı. Uşak’ta yerel gazetelerde yayımlanan haberde ilde vaka tespit edildiği ifade edildi. Uşak İl Sağlık Müdürlüğü ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada haberlerin doğruyu yansıtmadığı ifade edildi.  

NEGATİF ÇIKTI

Açıklamada, “Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne muayeneye getirilen yabancı uyruklu bir şahsın ellerinde ve vücudunda kabarcıklar görülmesi üzerine hastadan tedbir amaçlı numune alınmıştır. Halk Sağlığı Referans Laboratuvarı’nda yapılan test sonucu negatif çıkmıştır.” dedi.

Uşak’ta maymun çiçeği virüsü görüldü mü? İl Sağlık Müdürlüğü’nden açıklama geldi

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...