Tgrt Haber
20 Ocak 2015 17:10

Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu toplandı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, terör örgütlerinin uyuşturucuyu şiddet eylemleri için, silahlı terör faaliyetleri için kaynak olarak kullandığını belirtti.

Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu toplandı
uyuşturucu, kurul, yüksek kurul,

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, terör örgütlerinin uyuşturucuyu şiddet eylemleri için, silahlı terör faaliyetleri için kaynak olarak kullandığını belirterek, "Terörle mücadele ederken aynı zamanda uyuşturucuyla da mücadele etmiş oluyoruz veya uyuşturucuyla mücadele ederken terörün kaynaklarını kısmak veya yok etmek gibi önemli bir fonksiyonu da yerine getirmiş oluyoruz" dedi. Başbakanlık Yeni Bina'da, Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu II. Toplantısı'nın açılışında konuşan Arınç, ilk toplantının ardından yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verirken olumlu gelişmeler yaşandığını dile getirdi. Aradan geçen süreçte Uyuşturucuyla Mücadele Kurulu ve teknik kurulun birçok kez toplantı yaptığını ve verilen görevleri yerine getirdiğini bildiren Arınç, uyuşturucuyla mücadele kapsamında Başbakanlık Genelgesi yayınlandığını, şura toplandığını ve burada da önemli kararlar alındığını anımsattı. Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu II. Toplantısı'nda da ilgili bakanların bir araya gelmesiyle yapılacak çalışmaların gözden geçirileceğini anlatan Arınç, Uyuşturucuyla Mücadele Strateji Belgesini görüşerek karara bağlayacaklarını, hazırlanan Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı'nı ele alacaklarını, Uyuşturucuyla Mücadele Şurası çalıştay sonuçlarını da gözden geçireceklerini bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda 4 bakanla ilgili soruşturma komisyonu raporları görüşüleceği için bugünkü toplantının süresinin daha kısa olacağını ifade eden Arınç, bugüne kadar bakanlıkların gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığının tanımlama süreçlerine ilişkin laboratuvar hizmetleriyle ilgili çalıştay düzenlediğini, tedavi hizmetleri konusunda AMATEM ve ÇEMATEM çalıştayları yapıldığını, jenerik sınıflamayla ilgili erken uyarı sisteminin tamamlandığını, Adalet Bakanlığınca ilgili birime 9 dedektör köpek kazandırıldığını, İçişleri Bakanlığının "Narkotim" projesinin 11 ildeki pilot uygulamasının başladığını ve ilk günden itibaren olumlu sonuçlar alındığını, Gümrük Ticaret Bakanlığınca işbirliği çalışmaları yapıldığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, bünyesinde AMATEM bulunan hizmet sunucularına yüzde 30 daha fazla ödeme yapılabilmesine imkan tanındığını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca öğrencilerde bağımlılık araştırması çalışmasına başlandığını anlatan Arınç, bugünkü Yüksek Kurul Toplantısı'na Yeşilay Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman'ın da katıldığını, bu kurumun kanun gereği önemli görevler üstlendiğini anımsattı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, uyuşturucunun, 77 milyonun konusu olduğunu, böylesine bir felaketle, musibetle mücadelede herkesin üzerine önemli görevler düştüğünü, bu çalışmayı Başbakan Davutoğlu'nun talimatıyla bakanlar düzeyinde götürdüklerini ancak kılcal damarlar gibi Türkiye'nin her noktasına bu bilinci yerleştirmek, bu mücadele aşkını artırarak güçlendirmek istediklerini dile getirdi.

Mücadele için bütçe yeterli

"Acil Eylem Planı kapsamında bütçe ayrılıp ayrılmadığı, bu konuyla ilgili yasadışı örgütlerin belirlenip belirlenmediği" sorulan Arınç, bütün bu çalışmalar için bir bütçeye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Bu takriben 200 milyon liralık bir bütçedir. Bunun karşılığı da bütçemizde temin edilmiştir. Maddi hiçbir sorunumuz yoktur" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun da bu konuda "ödenek sıkıntısı yaşanmayacağına" dair açıklaması olduğunu kaydeden Arınç, bütçede yeteri kadar ödenek olduğunu, yetmezse de fazlasını isteme hakları bulunduğunu vurguladı.

Uyuşturucunun yasadışı örgütlerle ilişkisi

Uyuşturucu konusunun genelde örgütlü bir faaliyet olduğunu, ama bireysel olarak da yapılabildiğini belirten Arınç, örgütün TCK'da veya BM tarafından tanımlanmış farklı anlamları bulunabileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç şunları kaydetti:

"Ama şüphesiz başta PKK olmak üzere pek çok yasa dışı örgütün amacı ne olursa olsun gelir temin etmek amacıyla uyuşturucuyu kullandığını, yani uyuşturucudan istifade ettiğini, Uzakdoğu'dan da olsa, yakın planda Afganistan'dan da olsa, Türkiye'de de kenevirden elde etmek suretiyle de olsa bunu şiddet eylemleri için, silahlı terör faaliyetleri için kaynak olarak kullandığını biliyoruz. Bu konuda İçişleri Bakanlığımızın çok önemli tespitleri var. Şüphesiz terörle mücadele ederken aynı zamanda uyuşturucuyla da mücadele etmiş oluyoruz veya uyuşturucuyla mücadele ederken terörün kaynaklarını kısmak veya yok etmek gibi önemli bir fonksiyonu da yerine getirmiş oluyoruz."

Toplantıya Arınç'ın yanı sıra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar ile ilgili bakanlıkların yetkilileri de katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...