Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Kasım 2014 08:51

Uzanlar'ın malları ortaya çıktı

Hükümetin hazırladığı, bankacılık sektöründe önemli değişiklikler içeren torba yasa şimdiden işe yaradı.

Uzanlar'ın malları ortaya çıktı
cem uzan,mal,hükümet,torba yasa,

5411 Sayılı Bankacılık Kanunu ile birlikte bazı yasalarda değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısının maddeleri arasında yer alan ihbarcıya teşvik maddesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) telefonlarını kilitledi. Yasadaki maddelere göre, TMSF'ye borcu olan patron veya şirketlerin, haczi mümkün olan malvarlıklarını ihbar edenlere 'ihbar ikramiyesi' ödenecek. Örneğin, 1 milyonluk araziyi ihbar edene, 400 bin liraya kadar 'ihbar teşviki' verilebilecek. İşte bu madde sonrasında TMSF santraline yüzlerce ihbar telefonu gelmeye başladı.
ARAYAN FISILTIYLA KONUŞUYOR
Arayanlar, fısıldayarak henüz 'helalleşilmeyen' banka patronlarının başka isimler üzerinde bulunan evleri ve işyerlerini ihbar ediyorlar. TMSF uzmanları, yasanın henüz çıkmamasına karşın gelen ihbar sayısının oldukça yüksek olduğunu belirtiyor.
UZANLAR'IN HÂLÂ 8.1 MİLYAR DOLAR BORCU VA
TMSF'nin hâlâ alacağına tahsil etmek için uğraştığı gruplar arasında en büyük borçlu olanlar Uzan Ailesi. TMSF, 2014 üç aylık faaliyet raporuna göre Uzan Grubu'ndan bugüne kadar 974 milyon dolar tahsilat yapabildi. Ancak hâlâ geride 8 milyar 116 milyon dolarlık alacağı bulunuyor. TMSF'nin hazırladığı rapora göre, fonun Demirel Grubu'nun bankası Egebank ve Ceylan Grubu'nun bankası Bank Kapital'den alacağı bulunuyor. TMSF, Ceylan Grubu'ndan Haziran 2014'e kadar toplam 70 milyon dolar tahsilat yapıldığını belirtti. Aynı şekilde EGS Bank'tan 72.40 milyon, TYT Bank'tan 3.43 milyon, Yurtbank'tan 42 milyon dolar tahsil edildi.
TORBA YASA BANKA SATIŞ SÜRECİNİ HIZLANDIRIYOR
TBMM'ye sunulan 59 maddelik tasarının gerekçesinde bankacılık, sermaye piyasaları ve sigortacılık sektörlerindeki gelişmelerin mevzuata yansıtılması için değişikliğe ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Tasarıyla, TMSF'ye devredilen veya faaliyet izni kaldırılan bankaların satışında talebin artması, tasfiyelerin kısa sürede sonuçlanması hedefleniyor. Tahsilatın hızlanması için de ihbarcılara ödül verilmesi maddesi getirildi.

SABAH

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...